- Aksjehandel viser at han fungerte

Forfalsket lønnsslipper, handlet aksjer. - Det krever en del som person, sier de nye sakkyndige om Breivik.

Publisert Publisert

VITNER: De to sakkyndige psykiaterne Agnar Aspaas (til v.) og Terje Tørrissen forklarer seg i Oslo tingrett mandag. Foto: SCANPIX

  • Erlend Langeland Haugen
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Oslo tingrett er inne i den siste uken av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Etter at psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby forrige uke forklarte hvorfor de mener Breivik er psykotisk, er det nå psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen sin tur til å forklare hvorfor han ikke er det.

Les også

Rapport fra en boble

De to sakkyndige trekker blant annet frem forretningsvirksomhet, reiser og arbeidskapasitet som eksempler på en person som fungerer.

— Siktede begynte med kjøp og salg av aksjer. Dette var til dels en betydelig aktivitet. Det krever en del å sette seg inn i dette markedet, sier Tørrissen.

- Ikke en vrangforestilling

Breivik har i retten fremstilt seg som en vellykket forretningsmann som tjente sin første million som 24-åring. De sakkyndige mener dette sier mest om hans grandiose selvbilde.

— Det han har forklart om millioner som har gått inn og ut av hans konti samsvarer ganske godt med det som er dokumentert, og kan ikke være en grandios vrangforestilling, sier Tørrissen, og legger til:

— Han har ofte en tendens til å blåse opp beløp.

Politiet har bekreftet at Breivik over en fireårsperiode hadde inntekter på 3,7 millioner på salg av falske diplomer, og hadde13 konti i syv land.

— Han tjente mer og mer svart. Dette krever at man setter seg inn i ting. Det krever en kognitiv tilstedeværelse, sier Tørrissen.

- På feil side av loven

I perioden fra 2002 til 2006 fikk Breivik mindre og mindre hvit inntekt, noe Tørrisen kalte «et gjennomgående trekk ved ham».

— Han har hele tiden beveget seg på den andre siden av loven når det gjelder forretningsførsel, sier Tørrissen.

Les også

Politiet må granske Utøya på nytt

Les også

Professor: De klarer seg godt

De mener dette er et tegn på at tiltalte har en reflektert holdning til det han gjør.

— Han har basert seg på normbrytende atferd gjennom mange år, det kan være et utslag av et dyssosialt trekk, sier Aspaas.

I forrige uke mente Sørheim og Husby at Breivik utviklet «omfattende funksjonssvikt» da han flyttet hjem til moren. Tørrissen og Aspaas er uenige:

— Etter 2006 har han klart seg økonomisk selv, til tross for at han bodde hjemme. Han søkte 10-15 kredittselskap om penger på grunnlag av egenproduserte lønnslipper. Det sier noe om funksjon, sier Tørrissen.

- Har forandret seg

De to psykiaterne har diskutert seg i mellom at Breivik kan ha forsøkt å påvirke dem. Tørrissen sier dette om hans inntrykk av hvordan Breivik har tilpasset sine forklaringer:

— Han skjønner at han må moderere seg. Men vi mener han ikke har klart å moderere personlighetstrekkene, sier Tørrissen.

Les også

Utøya-heltene blir hedret med medaljer

Breivik har selv i retten snakket om hvordan han har tonet ned innholdet, og at han brukte for «pompøse ord» til de første sakkyndige.

— Slik vi møter ham og oppfatter ham, har han tonet ned sine politiske utsagn til en viss grad. Men vi har diskutert de ytterliggående ideene hans flere ganger, slik at vi har fått et inntrykk.

Han sier at en slik tilpasning til struktur ofte er tilfellet hos personer med en dyssosial personlighetsforstyrrelse, som sakkyndigduoen mener Breivik har.

Publisert
  1. 22. juli