Ny NRK-avgift får kritikk fra mange hold

Flere partier er skeptiske til den forslaget om å kreve inn NRK-avgift fra alle husstander. - Et usosialt og ekstremt gammeldags forslag, sier Trine Skei Grande (V)

Publisert Publisert
  • Ntb - Anne Marjatta Gøystdal
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Modellen som et splittet ekspertutvalg landet på, høster kritikk fra Høyre, Frp, SV, KrF og Venstre.

Høyre har stilt spørsmål om ordningen vil være rettferdig, mens Fremskrittspartiet kaller den lite nytenkende og en dårlig løsning. Heller ikke KrF liker modellen, fordi den ikke tar hensyn til sosial profil.

— Kulturministeren kan godt komme til Stortinget med et annet forslag enn det utvalget går inn for, sier partiets kulturpolitiske talsmann Geir Bekkevold.

I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens. Den nye ordningen skal løse problemet med et økende antall gratispassasjerer.

- Litt femtitalls

Venstre-leder Trine Skei Grande sier modellen er usosial og ekstremt gammeldags.

— En slik avgift tar overhodet ikke hensyn til om husstanden består av en alenemor med lav inntekt eller om den er en husstand med flere høye inntekter, sier Venstre-lederen.

— En husstand kan bestå av enslige arbeidsledige, kollektiver med mange unge i fullt arbeid eller for den del generasjonsboliger. Det er litt femtitalls å tro at det å «disponere en egen bolig» er en enhetlig størrelse, fortsetter hun.

SVs Bård Vegar Solhjell mener det er uheldig at også de som ikke bruker NRKs tilbud, kan bli nødt til å betale, ifølge Aftenposten.

Arbeiderpartiet vil derimot vente med sin dom. Mediepolitisk talsmann Arild Grande sier til NTB at de vil ta stilling når regjeringen legger fram sitt forslag.

Splittet utvalg

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mottok fredag rapporten fra utvalgsleder Tore Olaf Rimmereid.

Flertallet landet på den såkalte tyske modellen ved å kreve inn avgift fra alle husstander, uansett om de har TV eller ikke.

NY NRK-LISENS: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk overlevert en rapport om fremtidig finansiering av NRK fredag. Her med leder av ekspertutvalget Tore Olaf Rimmereid. Foto: Scanpix

Men utvalget var delt. Ett medlem ønsket den danske modellen, hvor avgiften betales ut fra husstand, men man må bare betale hvis man eier en PC, nettbrett, mobil eller annet som gjør det mulig å strømme NRKs innhold.

Flertallet mente imidlertid det vil være vanskelig å holde tritt med utviklingen av nye elektroniske duppeditter, og at det veide opp for en ren husstands-innkreving.

Det ble også vurdert NRK-skatt på alminnelig inntekt, slik man har i Finland, eller alminnelig skattefinansiering, som i Nederland.

Finansiering over statsbudsjettet er ikke noe godt alternativ fordi det vil kunne svekke NRKs uavhengighet, mente utvalget. En egen NRK-skatt vil i større grad svinge med konjunkturer og skape mindre stabilitet for NRK.

Må sikres legitimitet

Helleland vil ikke kommentere hvordan hun ser på forslaget, men sier hun vil legge vekt på NRKs rolle som en sterk og uavhengig allmennkringkaster.

— Derfor er det viktig at vi sikrer NRK finansiell stabilitet. Samtidig må finansieringen av NRK ha legitimitet i befolkningen, slik lisensen har hatt til nå, sier hun.

Den foreslåtte endringen vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent fordi det er flere husstander enn lisensbetalere. I fjor fikk NRK inn rundt 5,4 milliarder kroner i lisensinntekter, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til om modellen blir vedtatt av Stortinget. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Seks personer smittet – halve skolen i karantene

  2. – NRKs «Innafor» bommer grovt, igjen

  3. Tredje bergensmann siktet for Porsche- og Audi-tyveriene

  4. Trump-tilhenger i Bergen får svar: – Rent oppspinn

  5. Økonomiprofessor: Trumps politikk kan kjøre hele den vestlige verden i grøften

  6. – Nicole Kidman er som alltid glimrende