Hammerns siste kamp

Publisert Publisert
  • Jeg skulle ønske at vi kunne legge Bjugn-saken igjen her i Strasbourg, men den vil nok alltid leve med oss.

ROY HILMAR SVENDSEN

roy.svendsen@bt.no

Strasbourg

For Ulf Hammern (53) og konen Jorid fortonte gårsdagens rettsmøte i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg seg mer som en tiårsmarkering for marerittet som startet i 1992. Da ble Hammern offer for kanskje norgeshistoriens verste beskyldninger om sex-overgrep mot barn.

Ekteparet har måttet låne penger av sine barn for å følge saken i Menneskerettighetsdomstolen.

Klarte ikke bevise uskyld

Den tidligere barnehageassistenten ble tidlig på 90-tallet siktet og tiltalt for sex-overgrep mot ti barn i Bjugn. Han satt 46 dager i varetekt, hvorav flere dager på glattcelle. I januar 1994 ble han frikjent, og han er senere også tilkjent erstatning. Men Ulf Hammern føler seg fortsatt mistenkeliggjort.

Oppreisningserstatningen Ulf Hammern fikk, var nemlig vesentlig lavere enn det de andre involverte ble tilkjent. Selv konen Jorid (50), som også var siktet i saken, fikk 75.000 kroner mer enn ham. Årsaken var at den frikjente Hammern ikke selv hadde ugjenkallelig bevist sin uskyld, som er et krav i norsk erstatningsrett. Det mener Hammern er brudd på menneskerettighetene.

— Statsadvokat Arne K. Uggerud sa like etter straffesaken mot meg at «det at Hammern ikke er dømt, betyr ikke det samme som at han ikke har gjort det». I erstatningssaken gikk påtalemyndigheten svært langt i å antyde at jeg var skyldig. Lagmannsrettens dom sier nærmest rett ut at det er mest sannsynlig at jeg er har begått overgrep, sier Hammern.

- Føles som en seier

— Hvordan har tiden etter frifinnelsen vært?

— Alt sammen har ligget som en mare over oss begge to, og det gjør det ikke bedre at saken blir trukket frem gang på gang som et eksempel på at påtalemyndigheten ikke har klart å få dømt en som er skyldig. Slik føler jeg det i alle fall, sier den tidligere barnehageassistenten.

Han forteller åpent og ærlig om hvordan både selvtillit og optimisme forsvant som dugg for solen etter at sexbeskyldningene mot ham ble lagt frem.

Verken Ulf eller Jorid Hammern har store forventninger til utfallet av rettsmøtet i Menneskerettighetsdomstolen.

— Det er en seier i seg selv at saken blir tatt opp her, og det burde også være et klart signal til myndighetene. Vi får bare vente og se hva utfallet blir. Vi tør ikke håpe på noen ting, sier Jorid Hammern.

Vurderer ny erstatningssak

Men et lite håp har ekteparet.

— Jeg håper fortsatt på at noen skal ta tak i hele saken på nytt og gjennomføre en grundig og nøytral etterforskning, som kan få frem sannheten. Men det må vel en privatetterforsker til. Det er for mange innen påtalemakten som er redd for å tape ansikt, mener Ulf Hammern.

Det var hans advokat, Christian Wiig, som førte saken for Menneskerettighetsdomstolen i går. Hammern selv kom ikke til orde.

— Hvis Hammern ikke når frem her, er det definitivt punktum for Bjugn-saken. Skulle vi få medhold, vil vi vurdere å reise ny erstatningssak, forteller Wiig.

I Lagmannsretten avviste myndighetene alle påstandene om at straffesaken ble blandet inn i den sivile erstatningssaken.

Ifølge kjendisadvokaten vil det ventelig ta to til fem måneder før domstolens kjennelse er klar.

«UTENFOR»: - Helt ærlig, så følte jeg meg stort sett ganske utenfor der jeg satt, sa Ulf Hammern etter rettsmøtet. Domstolens kjennelse er klar om to-fem måneder. FOTO: TOR RICHARDSEN, SCANPIX

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Fetteren: - Har en god følelse

  2. - Kan få alvorlige konsekvenser

BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN