– Dette var viktig for grasrota i Høyre å slå fast – igjen

På Høyres landsmøte ble det duket for nok en omkamp rundt forsvarsbudsjettet etter at toprosentmålet tidligere i år forsvant fra regjeringserklæringen.

Publisert Publisert

FORSVARSDEBATTEN:– Jeg ønsker en forsvarsdebatt om forsvaret, ikke en debatt om bruttonasjonalprodukt, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Lise Åserud/Scanpix

  • Malene Indrebø-Langlo
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I forkant av Høyres landsmøte sendte flere fylkeslag inn resolusjoner om å fastslå og øke forsvarsbudsjettet til to prosent av Bruttonasjonalprodukt (BNP).

Gjeldende langtidsplan for Forsvaret i dag er nemlig ikke utformet med utgangspunkt i en opptrapping til to prosent av BNP.

«Dette må være utgangspunkt når ny langtidsplan utformes. Det vil også sikre en forutsigbar finansiering av vårt fremtidige forsvar», står det i en resolusjon innsendt fra Møre og Romsdal Høyre.

Les også

Forsvaret trenger folk

Hele syv fylkeslag sendte inn lignende resolusjoner. Mange i Høyre reagerte nemlig da fristen for gjennomføringen av toprosentmålet i 2024 ble borte i den nye regjeringserklæringen.

I fjor vedtok landsmøtet toprosentmålet for forsvaret. Fredag kveld banket grasrota forslaget igjennom, igjen.

Viktig sak for grasrota

Også for Hordaland Høyre var dette viktig å få på plass.

– Dette var en viktig resolusjon – slik at vi nok en gang kan slå fast det vi vedtok på landsmøtet i fjor – at toprosentmålet skal nås innen 2024, sier nestleder i Bergen Høyre, Eivind Nævdal-Bolstad, til BT før debatten.

Han forteller at forsvarsbudsjettet har vært en viktig sak for grasrota i Høyre.

SÅDD TVIL: – Det var uheldig at målet falt ut av regjeringserklæringen, men jeg er glad landsmøtet nok en gang vedtok hvor Høyre står når det kommer til forsvarsbudsjettet. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen/Arkiv

– Det ble sådd tvil da målet forsvant ut av regjeringserklæringen. Hvorfor man gjorde det, må man spørre ledelsen om, sier Nævdal-Bolstad.

– Så partilederen har ikke satt ned foten på bakrommet i denne saken?

– Nei, dette er nok en resolusjon som kommer til å bli banket gjennom med stort flertall.

– Vanskelig å love

Erna Solberg har tidligere advart om å binde seg til prosenten.

– Høyre har en ambisjon om å nå dette målet. Det jeg har sagt, er at det er vanskelig å love at vi klarer å nå dette i 2024, sier Solberg.

VIL IKKE LOVE: Statsminister Erna Solberg understreker at regjeringen har ambisjoner om å nå toprosentmålet. Foto: Lise Åserud/Scanpix

– Det som er viktig er at vi gjennomfører det vi per i dag har dimensjonert forsvaret for. Regjeringen har tross alt økt forsvarsbudsjettet med 24 prosent og kommer til å fortsette å øke det i årene fremover.

Snu nedgang til oppgang

– Det viktigste er å finansiere den forsvarsstrukturen vi har lagt opp til i dag. Det vil være lite effektivt å sette i gang en langt større struktur uten å ha penger til det, sier Solberg.

Hun understreker likevel at hun står fast ved NATO-beslutningen fra Wales i 2014, hvor medlemslandene gradvis må øke forsvarsbudsjettene sine opp mot toprosentmålet i løpet av et tiår.

– Vi har snudd finansieringen fra nedgang til oppgang. Det er likevel utfordrende å binde seg til prosenter i en langtidsplan.

Semantikk-debatt

– Dette er blitt en debatt om semantikk, ikke innhold. Det er ingen tvil om at Høyre er forsvarspartiet, og jeg tar meg selv i å bli positivt overrasket hver gang statsbudsjettene legges frem og jeg ser hvor mye som går til Forsvaret, sier Peter Frølich, stortingsrepresentant for Hordaland Høyre.

DEBATT OM ORDLYD: Peter C. Frølich mener Høyre ville vært forsvarspartiet uansett debattens utfall. Foto: Lise Åserud/Scanpix

Han sier han likevel har forståelse for at dette var viktig for grasrota å slå fast.

– Det vil alltid være sterke krefter i Høyre når det kommer til Forsvaret, og det er jeg glad for.

– Historisk stek langtidsplan

– Norge vil alltid trenge Nato. Derfor må vi også bidra. Både til fellesskapet og til vår egen sikkerhet, sa Solberg fra talerstolen tidligere fredag.

Hun listet blant annet opp investeringer i kampfly og nye ubåter, økt forsvarsbudsjett, styrket tilstedeværelse i nord og nyetablert Jegerkompani.

– Vi har lagt frem en historisk sterk langtidsplan for Forsvaret. Den skal vi også følge opp.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Erna Solberg talte til landsmøtet

  2. Høyrepolitikere på Vestlandet frykter for lokalt selvstyre

  3. Høyre vil åpne for folkefinansiering og delingsøkonomi i banksektoren

  1. Forsvaret
  2. Høyre (H)
  3. Forsvarspolitikk
  4. Erna Solberg