Koronautbruddet direkte

Følg utbruddet av det nye koronaviruset.

 1. Leserne mener
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om koronautbruddet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL

  280 flere registrerte, 44 døde

  FOTO: NTB scanpix

  Det var ved midnatt registrert 4935 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

  Dette er en økning på 280 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 490 tilfeller.

  I alt 325 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 44 døde som følge av sykdommen.

  Her er noen andre fakta om epidemien i Norge:

  • 54 prosent har fått smitten i Norge. Elleve andre land er opprinnelsessted for smitte: 14 prosent i Østerrike, 5 prosent i Spania og 4 prosent i Italia. For 16 prosent er smittested ukjent.
  • 829 av dem som er registrert smittet, er født utenfor Norge. Personer født i Somalia utgjør den største gruppen, med 201 registrerte smittetilfeller.
  • 168 personer med covid-19 har vært innlagt i intensivenhet. 105 av disse ligger i intensivenhet nå, åtte flere enn tirsdag.
  • 42 er innlagt i Helse vest, 245 i Helse sør-øst, 21 i Helse Midt-Norge og 17 i Helse nord.
  • Snittsalderen på innlagte i intensivenhet er 60 år. 76 prosent er menn.
  • 94.265 personer er testet for koronavirus. 4,9 prosent av testene er positive.
  • Per onsdag 2. april. april er 3053 sykehusansatte i karantene på grunn av koronaviruset. 437 ansatte er registrert smittet, ifølge VG.
 • av NTB
  DEL

  Dette skal til for at myndighetene letter på koronatiltakene

  FOTO: NTB scanpix

  Utviklingen i antall smittede blir viktig for om koronatiltakene videreføres. Men økt testing og ny teknologi spiller også inn.

  Neste uke avgjør regjeringen hva som skal skje med de inngripende koronatiltakene som pr. nå skal vare til 13. april.

  – Mange er spent på veien videre. Skal vi opprettholde de strenge tiltakene? Skal vi stramme til? Eller skal vi slippe opp, sa helseminister Bent Høie (H) da han holdt sin daglige pressekonferanse onsdag.

  NTB har spurt både helseministeren, helsedirektøren og Folkehelseinstituttet om hva som skal til for at de går for det sistnevnte alternativet.

  Les svarene deres her:

  teaser
  Mindre enn 1 time siden
  Dette skal til for at myndig­hetene letter på korona­tiltakene

 • av NTB
  DEL

  Tror medisin kan være klar til sommeren

  Forskningssjefen som leder den globale koronastudien, har tro på at effektive legemidler mot koronaviruset kan være på plass til sommeren.

  – Om tre fire-måneder får vi, i beste fall, de første signalene på om legemidlene vi tester nå, har en sterkt og positiv effekt. I så fall betyr det at leger kan ta i bruk disse da, sa administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen onsdag kveld, da han deltok i NRK-programmet «Torp».

  Røttingen koordinerer den globale studien til Verdens helseorganisasjons (WHO), som skal vurderer mulige medisiner mot covid-19. 

 • av Linda Hilland
  DEL

  Koronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo

  Et spedbarn på under tre måneder i Nordre Follo har fått påvist koronavirus, melder VG.

  Det bekrefter konstituert kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold overfor avisa.

  Hun opplyser at barnet er hjemme med familien sin, og at det av hensyn til personvernet ikke vil bli gitt flere opplysninger.

  Nordre Follo kommune skriver i en pressemelding at familier med spedbarn og små barn må ta samme forholdsregler som andre når det gjelder smitteforebygging.

 • av Linda Hilland
  DEL

  Tre koronainnlagte pasienter i Helse Førde

  Tre nye tilfeller av covid-19 er registrert, melder Helse Førde onsdag kveld.

  Helseforetaket har analysert 26 prøver siste døgn. Totalt er det 46 personer i Helse Førde sitt område som har fått påvist covid-19. 

  Tre pasienter er innlagt med koronasmitte. Ingen av dem trenger intensivbehandling. To ansatte har fått påvist smitte.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon

  Helseminister Bent Høie (H) mener det er grunn til å tro at Norge går klar av italienske koronatilstander, men understreker at vi ikke kan senke skuldrene.

  Høie nevner at Norge innførte strenge tiltak med en gang man oppdaget smittespredning i samfunnet, og at man sannsynligvis oppdaget smittespredningen ganske tidlig.

  – Det gjør at det er grunn til å tro at vi ikke havner i en slik situasjon som den i Italia, sier helseministeren til NTB.

 • av NTB
  DEL

  Koronasmittet mann i 50-årene er død

  Sykehuset Østfold Kalnes utenfor Sarpsborg.
  Sykehuset Østfold Kalnes utenfor Sarpsborg.
  FOTO: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  En mann i 50-årene fra Halden døde natt til onsdag som følge smitte av koronaviruset, opplyser Halden kommune.

  Mannen ble fraktet til Sykehuset Østfold natt til onsdag og døde der kort tid senere.

  – Jeg synes det er veldig trist at en av våre innbyggere har mistet livet som følge av koronaviruset. Våre tanker går nå til de nærmeste, som har vår dypeste medfølelse i denne tunge stunden, sier ordfører Anne-Kari Holm i Halden kommune.

  Han er den så langt yngste registrerte døde.

 • av Linda Hilland
  DEL

  To sykehjem i Bergen har smittede beboere

  Gullstøltunet sykehjem.
  Gullstøltunet sykehjem.
  FOTO: Ørjan Deisz.

  Ytterligere én beboer på sykehjem i Bergen har fått påvist covid-19, opplyser Bergen kommune onsdag ettermiddag.

  Denne beboeren bor på Betanien rehabilitering og sykehjem. Dermed er det to sykehjem som har smittede beboere nå, fra før er det registrert smittede beboere på Gullstøltunet sykehjem.

  Totalt seks beboere på sykehjem har testet positivt på koronasmitte. To av beboerne er døde.

  Fem pasienter er innlagt på koronaklinikken på Bergen helsehus. 92 pasienter har blitt henvist til luftveisklinikkene. 

 • av NTB
  DEL

  Alver kommune utvider hytteforbud

  Rådmann Ørjan Raknes Forthun i Alver bekrefter onsdag at de vil utvide hytteforbudet og stenge kommunen for all påsketurisme i år.

  – Formålet med det nasjonale hytteforbudet er at folk skal holde seg hjemme. Vi skal reise minst mulig og ikke belaste helsevesenet i andre kommuner enn vår egen, sier Forthun.

  Kommunen skal stenge alle campingplasser, bobilplasser og gjestehamner for fritidsbåter.

 • av NTB
  DEL

  Forlengelse av koronaloven på høring

  Justisdepartementet sendte onsdag ut et høringsbrev hvor de ber om høringsinstansenes syn på at den såkalte koronaloven forlenges med en måned.

  Departementet foreslår også enkelte mindre endringer i loven, ifølge høringsnotatet. Høringsfristen er satt til 8. april.

  Kriseloven ble endelig vedtatt i Stortinget tirsdag 24. mars, og loven trådte i kraft etter statsråd fredag 28. mars. Loven skal gjelde i en måned framover og gir regjeringen rett til å sette til side lover og forskrifter, som arbeidsmiljøloven og kommuneloven, for å håndtere koronakrisen.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL

  Skal få besøke sine kjære på dødsleiet

  Pårørende som skal besøke sine kjære når de er kritisk syke og livet går mot slutten, får unntak fra besøksreglene på institusjoner, sier Bent Høie (H).

  – Institusjonene skal legge til rette for dette, og det er viktig at det følges opp på alle helseinstitusjoner at pårørende får være sammen med sine når livet går mot slutten, sa helseministeren på en pressekonferanse onsdag.

 • av NTB
  DEL

  NHO: Koronatiltakene koster 1,4 mrd per dag

  Koronatiltakene koster 1,1 milliarder per dag i tapt verdiskapning og 0,3 milliarder i tap fordi foreldre må passe barn hjemme, beregner NHO.

  NHO understreker i en rapport at dette er grove beregninger, men påpeker også at lavere produksjon i bedrifter som ikke er rammet av permitteringer, ennå ikke er tatt med.

  «Denne krisen har et så stort omfang at tidsdimensjonen også blir svært viktig. Bedrifter med høyere utgifter enn inntekter vil bukke under. Det er kun et spørsmål om tid. Jo flere bedrifter som går over ende, jo flere permitteringer vil bli omgjort til oppsigelser,» heter det i rapporten.

 • av NTB
  DEL

  FHI: Epidemien er nå mellom fase 2 og 3

  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.
  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.
  FOTO: NTB scanpix

  Folkehelseinstituttet definerer nå at virusutbruddet i Norge er mellom fase 2 og fase 3, og i en oppstart til en utbredt epidemi, opplyser Line Vold.

  – Vi er altså i en oppstart til en tidlig epidemi, men det er et stort utbrudd, så det er en epidemi for så vidt, sa Vold, som er avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL

  17. mai-feiringen ikke avgjort

  Det er uvisst hvordan 17. mai markeres i år.
  Det er uvisst hvordan 17. mai markeres i år.
  FOTO: Hedvig Isås

  Regjeringen har ikke tatt noen beslutning om hvordan koronaepidemien vil påvirke 17. mai-feiringen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

  – Vi vet at dette er en beslutning vi må ta. Men først må vi vite litt mer, sa Mæland på dagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Justisministeren understreket at 17. mai-feiringen er viktig for hele landet, men gjentok også at nordmenn må være forberedt på at det blir annerledes.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Høie og Guldvog: Våren og sommeren kan bli annerledes

  FOTO: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at det ikke blir publikum på frigjøringsdagen 8. mai. Det kan gi signaler om hvor lenge smittevernstiltakene kan måtte vare.

  – Folk må være forberedt på at denne våren blir annerledes når det gjelder de generelle smittevernsreglene, sier Høie.

  Også helsedirektør Bjørn Guldvog uttaler seg om tiden framover.

  – Da jeg sa at jeg trodde det ble sommerferie, innebærer det at jeg tror det kan bli en sommer der folk kan senke skuldrene og kose seg. Sommerferien kan bli annerledes, og man må nå tenke gjennom at det blir vanskeligere å reise i sommer, sa Guldvog.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Høie roser kommunene

  FOTO: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

  Helseminister Bent Høie (H) sa på onsdagens pressekonferanse at veilederen om lokale karanteneregler har blitt tatt godt imot, og at de fleste kommunene nå har gått bort fra lokale regler.

  Veilederen har utløst strid mellom næringsaktører og kommunene. Les mer her: 

  teaser
  29 mars
  NHO til kommunene: – Om dette ikke funker, ber vi regjeringen bruke koronaloven

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Utenlandskfødte ikke hardere rammet av smitte

  FOTO: Foto: Fredrik Varfjell

  – Så langt ser vi ikke overrepresentasjon blant utenlandskfødte, sier avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet.

  18 prosent av de bekreftede smittede er født i utlandet. De utgjør totalt 829 personer, der somaliere, svensker, pakistanere og irakere topper listen.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Guldvog om nødrespiratorer: – Ment for å avlaste

  FOTO: Foto: Ole Berg-Rusten

  Nødrespiratorene regjeringen presenterte i går, har fått kritikk av flere i helsetjenesten. Mange mener de ikke kan brukes på koronapasienter.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at disse ikke er ment for ordinært bruk for spesialisthelsetjenesten, men som en nødløsning hvis man skulle få mangel på ordinære respiratorer i en kritisk situasjon forårsaket av en pandemibølge.

  – Nødrespiratorene er en beredskapsløsning ment for å avlaste en mulig mangel på fullskala-respiratorer, og de kommer i tillegg til de ordinære respiratorene. De kan frigi de mer avanserte respiratorene til dem som trenger dem mest, sier han.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Høie: Konklusjon om tiltakene neste uke

  FOTO: Foto: Stian Lysberg Solum

  – Regjeringen vil i neste uke presentere våre konklusjoner om tiltakene. Alle disse rapportene vil da bli offentliggjort samtidig, sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen onsdag.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Rekruttering til hæren fortsetter

  FOTO: Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at Forsvaret vil fortsette å ta inn vernepliktige. 

  – Inntak til førstegangstjeneste og rekruttsskole gjennomføres etter påske som planlagt, sa han.

  Forsvarsministeren tilføyer at de ønsker å håndheve smitteverntiltakene.