Krever påmelding til julegudstjeneste

Færre elever stiller på julegudstjeneste.

FÆRRE SKOLEELEVER: Flere skoler i Trondheim opplever fall i deltakelse ved julegudstjeneste. Bildet er fra julegudstjeneste i Holmenkollen kapell i fjor.
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Færre skolebarn møter opp på skolegudstjenestene i Trondheim etter det kom krav om aktiv påmelding. Flere skoler nekter å rette seg etter praksisen fordi de frykter tomme kirkebenker.

Aktiv påmelding

Utdanningsdirektoratet sendte ut nye retningslinjer i november om at skolene skulle kreve aktiv påmelding før barna sendes på julegudstjeneste, skriver Klassekampen.

Kravet er utarbeidet etter innspill fra Human-Etisk Forbund, som mener den gamle praksisen bryter med menneskerettighetene. Hittil har alle barn blitt tatt med i kirken med mindre foreldrene aktivt har bedt om unntak.

Debatten har rast i førjulstiden:

Les også

Skole ber foreldre om tillatelse til å gå rundt juletreet

Falt med ti prosent

Flere av skolene i Trondheim opplever mindre interesse for deltakelse ved gudstjenestene etter at rådmannen påla rektorene å følge retningslinjene. Byåsen skole rapporterer at deltakelsen der har falt med 10 prosent siden i fjor, da 97 prosent av barna var på julegudstjenesten.

— Jeg tror ingen tar skade av å sitte en time i kirke. Vi må passe oss så vi ikke ender opp med en slags intoleranse mot vår egen kulturelle historie, sier rektor Lars Petter Eggesbø ved Strindheim skole.

Flere av skolene i Trondheim nekter å gjøre som rådmannen krever i frykt for tomme kirkebenker. Bystyret i Trondheim er kritiske til retningslinjene og vil ha kravet om oppmelding ut på høring før neste jul. (©NTB)

Les mer om jul:

Publisert
  1. Jul
  2. Skole

Les mer om dette temaet

  1. - Litt rart å late som at jul først og fremst handler om reinsdyret Rudolf og snømannen Kalle

  2. Butikkene selger ikke hel juleansjos i år

  3. Test av syv pepperkaker

  4. Visste du at det er personer i Norge som heter Jesus, Jul, Engel og Augustus?

BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN