- Som å finne Noahs ark

Halvt lemur, halvt menneske. 47 millioner år gamle «Ida» kan forandre vår selvforståelse for alltid.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Forskere ledet av Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo kan nå presenterte det eldste apeskjelettet som noensinne er funnet i verden. Fossilet er så godt som komplett.

Forskerne mener det er et av de manglende mellomleddene i menneskets utvikling som er funnet. Fossilet ble funnet sør for Frankfurt i Messel allerede i 1983, men amatørene som oppdaget det, forsto ikke hva de hadde funnet.

Presentert i dag

I 2007 ble fossilet kjøpt av Naturhistorisk museum, og siden den gang er funnet undersøkt i detalj av Hurum og hans lag bestående av ledende forskere fra flere land. Tirsdag ble resultatet presentert med brask og bram i USA.

— Dette er som å finne Noahs ark. Fossilet vil trolig være blant dem som blir avbildet i alle lærebøker de neste hundre årene, sier Hurum til ABC News.

For hele verdenspressen var på plass, melder forskning.no: New York Times, CNN, NBC og BBC er på plass. Både ABC News og Sky News sendte direkte.

— Linken man hittil har sagt at ikke er der, mangler ikke lenger, sier Sir David Attenborough til The Times. Også The New York Times har en utfyllende sak.

Nesten helt komplett

Det 60 centimeter lange fossilet har fått tilnavnet «Ida» etter Hurums snart seks år gamle datter. Av utseende minner fossilet derimot mer om Herr Nilsson, apen til Pippi Langstrømpe, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Fossilets offisielle navn er Darwinius masillae. Det er 95 prosent komplett, og det er til og med funnet mageinnhold og avtrykk av pels rundt fossilet. Fossilet har ikke noe penisbein, og det må dermed ha vært ei jente.

Du kan se mer av «Ida» på forskningsprosjektets egen hjemmeside.

Jenta hadde fortsatt melketenner og var ni måneder gammel da hun døde. Noen av trekkene hennes er primitive, mens andre er typiske for avanserte aper som mennesket, deriblant formen på tomlene, neglene og snuten.

Forskerne mener derfor at fossilet er blant de mellomleddene som har manglet i menneskets utvikling.

En månelanding

Tirsdag ble forskernes funn presentert i en artikkel i forskningstidsskriftet PLoS ONE. Samme dag inviterte forskerne til pressekonferanse, og det vil også komme en dokumentarfilm og ei bok om fossilet.

På amerikansk fjernsyn er det reklamert for lanseringen med slagordet «Dette forandrer alt», og funnet er sammenlignet med alt fra månelandingen til drapet på president John F. Kennedy.

— Enhver popgruppe ville gjort det samme. Enhver idrettsutøver ville gjort det samme. Også vi forskere må begynne å tenke på denne måten, sier Hurum til avisa The New York Times.

Regjeringen har bevilget 350.000 kroner til Naturhistorisk museum i Oslo for å sikre god oppfølging av det sensasjonelle funnet.

Hva synes du om funnet? Diskuter saken her.

Publisert