Mæland ga toppverv til tidligere regjeringskollega

Næringsminister Monica Mæland (H) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft, mener jussprofessor.

Publisert Publisert

PARTIFELLER: Næringsminister Monica Mæland synes ikke det er problemtatisk at hun har utnevnt sin tidligere ministerkollega og venninne Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft. Foto: TOR HØVIK

  • Anna Eitrem
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

NRK skriver torsdag kveld at næringsminister Monica Mæland kan ha brutt loven da hun ga styreledervervet i Statkraft til Thorhild Widvey.

  1. juni i år utnevnte Mæland partifellen Thorhild Widvey til ny styreleder i Statkraft. Styrevervet er et av de best betalte staten kontrollerer, med et årlig honnorar på 484.000 kroner.

Olav Fjell, som har sittet som styreleder siden 2012, sier til NRK at han ikke hadde noe ønske om å gå av, men ble fjernet av næringsministeren. Begrunnelsen skal ha vært at Mæland ønsket en styreleder med en annen profil.

Jussprofessor kritisk

Fra 2013 og frem til jul var Widvey kulturminister, og kollega med Mæland i regjeringen. Ifølge flere personer som står tett på dem begge, både i og utenfor Høyre-miljøet, blir de to sett på som gode venninner, ifølge NRK. Widvey sier selv til NRK at hun og Mæland har fått et nært forhold etter mange år sammen i politikken.

Næringsministeren mener hun ikke var inhabil da Fjell ble erstattet.

— Dette er ikke en relasjon som dekkes av forvaltningslovens regler for habilitet. Og er heller ikke i nærheten av grensen for det. Hvis jeg er i tvil om det, så er det vanlig å kontakte lovavdelingen i Justisdepartementet. Slik tvil var det ikke i denne saken, og derfor har de ikke vært kontaktet, sier Mæland til NRK.

Jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på statlig eierskap. Hun er kritisk til fremgangsmåten i saken.

— Mæland burde absolutt sørget for en nærmere habilitetsvurdering før hun gjorde dette. Dersom hun og Widvey har et nært personlig forhold, vil jeg mene Mæland er inhabil og sannsynligvis ikke burde foretatt utnevnelsen, sier hun til NRK.

Avviser inhabilitet

Da BT torsdag kveld forsøkte å komme i kontakt med næringsministeren, henviste Mælands rådgiver, Camilla Strandskog, til en pressemelding på regjeringens nettsider. Der står det at departementet har konkludert med at det ikke var en habilitetsutfordring da Widvey ble utnevnt som ny styreleder i Statkraft.

— Jeg har gjort vurderinger om habilitet sammen med medarbeidere i departementet. Ved tvil om denne vurderingen ville lovavdelingen i Justisdepartementet vært kontaktet. Det var det ikke i dette tilfellet, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Hun avviser videre at relasjonen til Widvey bryter forvaltningslovens regler for habilitet.

— Min relasjon er ikke engang er i nærheten av bryte dem. Vi har et kollegaforhold og partitilknytning gjennom flere år, sier næringsministeren.

Ber om forklaring

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), ber Mæland forklare seg om utnevnelsen.

– Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, og da ville det vært det ryddige og riktige at statsråden sjekket sin habilitet, og tok saken med lovavdelingen, sier Kolberg til NRK.

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. UiB-student koronasmittet – faddergruppe i karantene

  2. Etter 93 år kan det være over for Holbergstuen

  3. BT beklager – trekker matanmeldelse

  4. Seks nye smittede i Bergen siden fredag

  5. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  6. Brannutrykning til Haukeland