Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden utenfor Holmestrand, melder VG.

Publisert Publisert

DEPONI: Avfallsdeponiet på Langøya ved Holmestrand. Foto: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden utenfor Holmestrand, selv om NOAH sier nei. Regjeringen kan ikke presse avfallshåndteringsselskapet til å ta imot, fastslår Strålevernet.

20 millioner kroner er satt av til fjerne radioaktivt gruveslam fra nedlagte Søve gruver i Nome kommune i Telemark, skriverVGfredag.

Regjeringen ønsker å lagre det i det private avfallshåndteringsselskapet NOAHs anlegg utenfor Holmestrand, til sterke protester fra NOAH selv, som mener det ikke er forsvarlig.

Men Næringsdepartementet vil ikke godta NOAHs nei, ifølge avisen. Næringsminister Monica Mæland (H) har nå satt i gang et arbeid for om mulig å overprøve det privateide selskapet.

– Kan ikke tvinge

Men Statens strålevern, som har gitt NOAH tillatelse til å ta imot gruveavfall, sier regjeringen ikke kan tvinge avfallshåndteringsselskapet til å ta imot.

– De står fritt til å avvise akkurat det de vil. Når det er et privat selskap, er det begrenset hva vi kan presse på dem. Da må Nærings— og fiskeridepartementet, som har ansvaret for avfallet, vurdere andre løsninger, sier rådgiver Marte Holmstrand i Statens strålevern til NTB.

Ved nedlagte Søve gruver er det funnet alarmerende mengder radioaktivitet i slagghaugene fra driften på 50- og 60-tallet. I 2014 ble det besluttet at staten skal ta regningen for å rydde opp.

Materialet som er dekket til, ligger i en ustabil skråning og er dekket av noen meter med jord.

– Det er noe vi ikke ønsker, da jorda kan skli vekk. Det er heller ikke bra at radioaktivt avfall blir liggende ute i naturen, sier Holmstrand.

Kan lekke i sjøen

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og handelsdepartementet understreker at det ikke dreier seg om høyradioaktivt avfall, men lavradioaktivt.

– Det er riktig at NOAH er skeptisk til å lagre avfallet, på grunn av muligheten for at det radioaktive materialet kan lekke i sjøen. Derfor har vi lagt ut på anbud et oppdrag med å undersøke om det er sikkert å lagre radioaktivt avfall der, sier Hiim.

Men om NOAH sier nei, og ikke kan påtvinges å ta imot, gjenstår det bare ett avfallsmottak i Norge som i dag kan ta imot gruveslammet. Wergeland-Halsvik deponi i Gulen er det eneste avfallsmottaket som har tillatelse til å ta imot gruveavfall, opplyser Strålevernet.

Andre løsninger

Venstres nestleder Ola Elvestuen reagerer på at regjeringen vil presse NOAH til å ta imot avfallet.

– Når et av våre fremste fagmiljøer motsetter seg lagring av atomavfall på deres anlegg og sier det ikke er forsvarlig, kan ikke regjeringen overprøve det. Da er det nødvendig å ta et skritt tilbake og se etter andre alternativer, innenlands eller utenlands, sier han til NTB.

Det er imidlertid svært vanskelig å få godkjent en søknad om å eksportere radioaktivt avfall, sier Marte Holmstrand i Strålevernet.

– Man må ha en eksportsøknad, som må vurderes av Strålevernet. Det er vanskelig å få godkjent ettersom målet er at vi skal håndtere vårt eget avfall. Eksport er siste løsning. Da må håndteringen av avfallet i så fall være like god eller bedre enn det vi kunne klart her, sier hun. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Uhell førte til væpnet politiaksjon i Bjørnsons gate

  2. Mor erkjenner delvis straffskyld for overgrep mot to døtre

  3. Kvinne i Åsane fra­tatt lappen etter krasj med fjell­vegg

  4. Tide vil anmelde ungdommer etter denne episoden. – De oppfører seg skikkelig ille.

  5. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  6. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.