Munch satte verdensrekord

Trykket «To mennesker. De ensomme» av Edvard Munch ble solgt for 8,1 millioner kroner på auksjon i Oslo. Det er det dyreste solgt på auksjon noensinne.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Munch-trykket er dermed dyrere enn Matisse, Picasso og van Gogh, og administrerende direktør Martin Biehl i Blomqvist kalte det en kunsthandlers OL-gull.

– Det dyreste trykket i verden er solgt hos oss, og det er laget av en norsk kunstner. I dag skal vi feire, sa Biehl til NTB etter at bildet hadde gått under hammeren. Etter de opplysninger kunsthandleren hadde etter salget, skal kjøperen ha vært norsk, men dette var mandag kveld ikke bekreftet.

Biehl viste stolt fram trykket fra 1899, som han mener er av eksepsjonelt god kvalitet, og var klar til å sprette sjampanjen etter rekordsalget.

– Dette har vi gledet oss over å ha i hus, men nå er det dags, sa auksjonarius Elisabeth Vik Forsberg før hun tok imot budene.

Ukjent kjøper

Flere deltok i budrunden på Munch-trykket, som startet på 5 millioner kroner. Budene kom både over telefon og fra salen. Og det var fra salen det høyeste kom.

– Jeg vet ikke hvem som fikk tilslaget, men kommer heller ikke til å si det når jeg får vite det. Vi lever av diskresjon, sier Biehl.

Sjelden er kjøperen selv til stede når kunst selges for så høye summer.

Bildet har vært eid av en norsk familie i to generasjoner, og er sjelden vare på auksjon.

– Det går 10-20 år mellom hver gang vi får slike eksemplarer. Det er et fargetresnitt i fem farger i svært god kvalitet, sa Biehl til NTB mandag før auksjonen.

Et lignende trykk ble solgt hos Sotheby’s i London i oktober for 500.000 britiske pund (cirka 6,3 millioner kroner).

Munch i vinden

Bilder, smykker, møbler og antikviteter ble solgt under auksjonen. Men særlig tydelig var det at Edvard Munch er en kunstner i vinden.

– Dette salget er hans definitive gjennombrudd som grafiker, men interessen for ham ellers er ikke akkurat dalende, sier Biehl.

Et selvportrett med Eva Mudocci kalt «Salome» gikk for 430.000 kroner, 200.000 over prisantydningen, og flere andre Munch-bilder gikk også under hammeren.

Biehl tror ikke det er usannsynlig at tyveriet og tilbakekomsten av «Skrik» og «Madonna» kan ha vært med på å øke den norske kunstnerens popularitet.

Tiedemann

Verk av flere norske kunstnere gikk for høye summer på auksjonen. Blant annet gikk et nyoppdaget bilde av nasjonalromantikeren Adolph Tidemand, «Bestefaderens erindringer» fra 1865, over antydning.

– Bildet er en pendant til «Bestemors brudekrone» som er malt i samme år og som ble solgt hos oss i 2003 for 6,5 millioner kroner, forteller Biehl.

«Bestefaderens erindringer» ble mandag solgt for 3 millioner kroner etter å ha befunnet seg hos en svensk familie i over 100 år

– Mannen som eide det, hadde vurdert å selge bildet, men han var overhodet ikke klar over verdien. Vi klarte å overtale ham til å selge bildet i Norge, siden vi mener at slike nasjonale kunstskatter bør selges i de landene der kunstneren var fra, sier Biehl.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Gratismuseer økte ikke besøket

  2. Her er Munch-bildene!

  3. Den store kunstjakten

  4. Kort gjensyn med «Skrik» og «Madonna»

BT anbefaler

Slik feiret Bergen

Folkehav, musikk og strålende vær. Slik var ble nasjonaldagen feiret i Bergen.

LES SAKEN