Lederne i regjeringspartiene lovpriser samarbeidet

Ett år etter og like fornøyde. Lederne i regjeringspartiene markerte tirsdag ett års dagen for regjeringens tilblivelse med å lovprise på resultatene og samarbeidet.

Publisert Publisert
  • Heidi Torkildson Ryste
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– Dersom vi måler resultatene med metermål, viser resultatet at vi har kommet mer enn en firedels vei for å oppfylle Soria Moria-erklæringen. Vi er i rute for å virkeliggjøre erklæringen og nå de målene vi satte oss for ett år siden, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse på Soria Moria kurs— og konferansesenter tirsdag.

Statsministeren la fram, sammen med finansminister Kristin Halvorsen (SV) og kommunalminister Åslaug Haga (Sp), fram en liste med 157 eksempler som viser oppfølgingen av Soria Moria-erklæringen og en kursendring i norsk politikk.

Krevende

De tre partilederne la ikke skjul på at det er krevende å sitte i regjering. Haga innrømmet at hun har fått noen flere rynker, men la smilende til at samarbeidet var verdt hver eneste en.

– I en flertallsregjering er det slik at all den politiske oppmerksomheten blir rettet mot regjeringspartiene. Det er et uttrykk for at det som skjer i regjeringen er viktigere enn det som skjer i opposisjonen. Det viser også at denne regjeringen ikke viker unna de vanskelige sakene. Det er fordi vi mener det er viktig å få gjennomført beslutninger også i de vanskelige sakene, sa statsministeren.

Stoltenberg sier også at velgernes oppslutning vil komme når de opplever at politikken fører til en bedre hverdag for folk flest.

– Det er ved å oppfylle løftene vi vinner folks tillit, sa han.

Mongstad

Den vanskeligste saken så langt har vært spørsmålet om CO2-rensing ved gasskraftverket på Mongstad. Ingen ville innrømme nederlag eller påberope seg seier i denne saken.

– Det er når vi forener Aps industritradisjon, Sps jordnære gründerinstinkt og SVs stahet på miljø vi kan få opp noe som er helt verdensledende på CO2. Det er når vi skubber oss mot hverandre i regjeringen at vi virkelig kan komme framover og sette dagsorden, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt, sa Halvorsen.

Stoltenberg hevdet at diskusjonen om regjeringen i Mongstad er et eksempel på at de tre partiene får mer til sammen enn hver for seg.

Haga kastet seg nok en gang over sin tidligere regjeringssjef Kjell Magne Bondevik.

– Det er frekt når den mannen anklager Sp for å være med på å øke CO2-utslipp. Bondevik realiserte kraftverket på Melkøya som spyr ut store mengder CO2, sa hun.

Utenfor sto Natur og Ungdom og beskyldte regjeringen for løftebrudd.

Et varig samliv

Regjeringspartiene legger opp til et langt og godt samliv. I politikken varer samliv stort sett fire år av gangen med mulighet for forlengelse.

Både Stoltenberg, Halvorsen og Haga tar sikte på at regjeringen skal vare en stund.

Haga, som har tidligere regjeringserfaring med andre partier, sier at Sp aldri tidligere har oppnådd så mye som denne gang, også når hun regner med Bondeviks sentrumsregjering.

– Vi må ikke kjøre over noen, men investere i et godt og ekte kameratskap. Vi må huske at det er tre ulike kulturer som skaper noe helt nytt, supplerer Halvorsen.

– Det er viktig å unngå blanke seire. Vi må finne gode løsninger som alle tre føler de kan komme videre på, konkluderte pater familias Stoltenberg.

Soria Moria konferansesenter tirsdag oppsummerte regjeringsarbeidet så langt. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Publisert
BT anbefaler

Brann må på trener­jakt: Disse profilene er ledige på markedet

Her er 25 trenere som kan være aktuelle for Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. – Det har kome store steinar på størrelse med små personbilar frå høgt oppe i fjellsida

  3. Smitten: Stigende trend for første gang på fire måneder

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Smittealarm på nytt cruiseskip

  6. «Eg er i Sivilforsvaret. Eg håpar Noreg aldri treng hjelpa mi i ei krise.»