Ampert i vaksinekø

Det var lang kø og tidvis småampert i svineinfluensavaksinekøen i Fyllingsdalen i formiddag.

Foto: Deisz Ørjan

Foto: Ørjan Deisz.

 • NTB
 • Krister Hoaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Klokken ett i dag hadde kommunens folk vaksinert rundt 550 personer i lokalene til gamle Fyllingsdalen sykehjem.

— Nå er det ingen køer lenger, forteller informasjonsrådgiver i Bergen kommune, Ragnhild Øverland Arnesen.

— Det er et jevnt sig hele tiden.

Tre timer tidligere var situasjonen en ganske annen

Frustrerende Klokken ti i formiddag åpnet dørene for vaksinering av personer i risikogruppene på vaksinasjonsstasjonen i Fyllingsdalen. Da var venterommet fylt av om lag 150 personer.

I gangen utenfor ble det imidertid raskt lang kø. Trolig på et par hundre mennesker.

Kommunen har fått 15.000 vaksinedoser. I går ble ansatte ved Haukeland Universitetssykehus vaksinert. Også ansatte i Bergen kommune som jobber med syke, er prioritert, samt at vaksiner i går ble sendt ut til byens fastleger.

4000 doser er satt av til kommunens vaksinasjonsstasjon i Fyllingsdalen. Når neste ladning med vaksiner kommer til Bergen og hvor mange som kommer, vet kommunen ingen ting om.

— Det er veldig frustrerende at man ikke har vært tydeligere fra sentralt hold, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune,. Robert Rastad.

— Det skulle vært både bedre logistikk og informasjon.

Og mangelen på informasjon sentralt, gjør informasjonsarbeidet vanskelig lokalt.

— Vi har et stort informasjosnapparat klart, men har ikke kunne svare på det helt grunnleggende. Når kommer vaksinen og hvor kan folk få den, sier Robert Rastad.

**Les også:

Les også

Storm på vaksinetelefonen

Storm på vaksinetelefonen**

Først i køen

Laila Hjelmeland (53) og tanten Ruth Norevik (78) var først i køen. De kom klokken 7.45 i morges.

— Jeg hadde egentlig ikke tenkt så mye på det, men så har jeg en kusine i helsevesenet. Hun fikk selv svineinfluensa forrige uke og ringte meg. «Se og vaksiner deg», var meldingen fra henne, sier Hjelmeland.

— Hvordan var stikket?

— Jeg stikker meg seks ganger om dagen, så dette var ikke noe problem, sier Hjelmeland, som sliter med diabetes.

53-åringen og tanten setter seg på flyet til Argentina i morgen, så dagens vaksine var i siste liten.

Foto: Ørjan Deisz.

Gravide Sivilforsvaret og parkeringsvakter var kalt inn for å ordne køene av biler og mennesker som strømmet til lokalet i Fyllingsdalen.

Da dørene åpnet seg, ble de fremmøtte tatt inn gruppevis. Blant de første som fikk vaksine var de eldste og gravide. Fem sykepleiere registrerte, like mange vaksinerte og deretter skulle de som var vaksinert vente i 20 minutter i tilfelle de fikk bivirkninger.

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, forteller at kommunen har fått 15.000 vaksinedoser. Det meste er fordelt ut, og til vaksineringen i Fyllingsdalen er det satt av 4000 doser.

— Med denne pågangen vil ikke det rekke så lenge, og vi vet ikke når vi får neste sending, sier Rastad, som ikke er imponert over informasjonen fra nasjonale helsemyndigheter.

- Vaksiner deg Folkehelseinstituttet kan fredag komme til å anbefale at alle nordmenn bør vaksineres mot svineinfluensa.

— Litt over 100.000 nordmenn er til nå smittet av influensaen, og det totale bildet gjør at vi heller i retning av allmenn vaksinasjon. Men det skal vi endelig konkludere med i morgen, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Hittil er vaksine kun anbefalt til personer i risikogruppene, men de relativt sett mange dødsfallene i Norge, samt rapporter om hvor stor andel av dem som ble alvorlig syke som i utgangspunktet var helt friske, gjør at anbefalingen trolig endres.

Helsedirektoratet frykter at så mange som 500 personer vil dø uten en nasjonal vaksinemobilisering. På en nasjonal beredskapskonferanse for helse- og sosialsektoren i Tromsø onsdag konstaterte assisterende direktør i Helsetilsynet, Bjørn Guldvog, at hovedbølgen av svineinfluensa er på vei.

Med åtte døde av svineinfluensa topper Norge statistikken i Norden , men tallene er ennå såpass lave at forklaringen kan være rene tilfeldigheter. To av de døde hadde ingen risikobakgrunn, og for en av dem er bakgrunnen ukjent.

Les også

Mann døde av svineinfluensa

Les også:

Les også

Første stikk på Haukeland

Første stikk på Haukeland

Folkehelseinstituttet rapporterte onsdag at det så langt er påvist 1.975 tilfeller av svineinfluensa her i landet, 213 flere enn i forrige uke.

Av de smittede er 228 barn under ti år. Omkring halvparten av de smittede er mellom 20 og 50 år gamle, og det er like mange kvinner som menn som er smittet.

Til sammen har det til nå vært 101 innleggelser i sykehus som følge av svineinfluensa i Norge.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

500 kan dø På den nasjonal beredskapskonferansem kom det frem at helsemyndighetene nå jobber ut i fra et scenario hvor så mange som 200.000 personer kan bli smittet av svineinfluensaen de neste to ukene.

I verste fall kan 500 personer dø av influensaen.

— Dette er hva vi tar høyde for, ikke hva vi tror vil skje. Venter du en flom, bygger du diker som er høyere enn forventet vannstand, det er det samme vi gjør nå, sier Iversen.

Han er forsiktig med å anslå hvor mange dødsfall man kan vente i Norge, men sier at de i hvert fall regner med flere titalls og kanskje opp mot hundre.

Bekymret

Det som nå bekymrer ham er at også helt friske personer blir alvorlig syke og dør.

— Dødstallene for svineinfluensa vil uansett bli lavere enn det vi har for vanlige sesonginfluensaer. Da dør mellom 900 og 1000 bare i Norge. Men hovedårsaken til det, er at de fleste som dør da er eldre og svekkede.

To av de åtte som til nå har dødd av svineinfluensa i Norge hadde ingen risikobakgrunn.

Omlag en tredjedel av alle som har vært lagt inn på intensivavdelinger var helt friske før de fikk svineinfluensa.

For en av de døde, en dansk statsborger, er risikobakgrunnen ikke avklart. Det vil si at to av syv med kjent bakgrunn i utgangspunktet var helt friske da de uventet ble alvorlig syke og døde av svineinfluensaen.

Den ene var en mann i 50-årene, den andre en ung mann i slutten av tyveårene. I tillegg var en av de åtte som døde gravid. Heller ikke hun hadde noen annen underliggende sykdom.

Tilsammen har det til nå vært 101 innleggelser i sykehus som følge av svineinfluensa i Norge.

— Vi har de samme tallene også i New Zealand og Australia. At så mange uten noen kjent risiko blir alvorlig syke, sier noe om hvor skremmende denne sykdommen er, sier Iversen.

Han understreker at sykdommen har to ansikter. For de fleste vil den opptre mildt, og uten alvorlige følger. Men for noen, også friske, kan den bli så alvorlig at den tar liv.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Frykter 500 dødsfall

 2. Svineinfluensa på Askøy

 3. I morgen starter vaksineringen

 4. Svineinfluensaen farligere enn antatt for friske

 5. – Friske kan vente med influensavaksine

 6. Kraftig vekst av svineinfluensa ved Oslo-skolene

 7. Influensa-alarm på Askøy

 8. Stenger vaksine-køen

 9. 12 fastleger vil <br/>ikke gi vaksine

 10. Tiril og Steffen ble alene i klassen

 11. Bergen er klar

Foto: Deisz Ørjan

Foto: Deisz �rjan

BT anbefaler

Han skulle løse Branns forsvarskrise. Nå er han på vei ut av klubben.

Vieux Yaya Sané har trolig spilt sin siste kamp i Eliteserien for Brann.

LES SAKEN