– Ap vil stoppe hijab-saken

Det jobbes iherdig internt i Arbeiderpartiet for å få stanset hijab-saken snarest mulig.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Flere kilder VG har snakket med, frykter at det vil skade Ap i valgkampen om saken trekker ut og understreker at saken er en vinnersak for Frp.

– Jeg tror ikke noen ønsker at denne saken skal vare til over valget. Dette er en sak det er greit å lande, siden den er blitt så hausset opp, sier Thomas Breen (Ap), medlem i Stortingets justiskomité til VG.

Les også: It's the religion, stupid

Delte syn

Ap-nestleder Helga Pedersen er i utgangspunktet for hijab i politiet, og mener at utformingen av hodeplagget ikke spiller noen rolle.

– I utgangspunktet synes jeg ikke hijab i politiet er problematisk. Men jeg ser alle motforestillingene, og dem må vi selvfølgelig ta på alvor, sier hun.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener at det kan være argumenter for å opprettholde forbudet mot hijab i politiet, selv om det er tillatt i Forsvaret.

– Vi har tillatt hijab i Forsvaret siden 1992. Så vidt jeg kjenner til, har det ikke vært noen problemer med det. Samtidig ser jeg at det er forskjell på Forsvaret og politiet. I Forsvaret gjelder tillatelsen for vernepliktige, og det er en klar forutsetning at en i enkelte situasjoner ikke kan bruke det, sier Strøm-Erichsen.

Les kommentaren: «Politidirektoratet trodde det var en bagatell. Plutselig ble det debatt om sjefen over alle menneskerettigheter.»

HOLDT UTENFOR: Justisminister Jens Storberget.

– Storberget ukjent med vedtak

Da Justisdepartementet 4. februar offentliggjorde at bruk av hijab skulle tillates som del av politiuniformen, skjedde det uten justisminister Knut Storbergets viten, melder NRK.Ifølge kanalen ble notatet lagt ut på departementets hjemmesider uten at justisminister Knut Storberget (Ap) var informert. Beslutningen ble fattet etter Politidirektoratets positive innstilling til hijab, og skal ifølge NRK ha vært drevet igjennom av statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik.

– Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen, heter det i notatet som ble lagt ut på Justisdepartementets sider 4. februar.

Les også: Politiet sier nei

Diktat Det vakte bestyrtelse i Arbeiderpartiets stortingsgruppe da hijab-vedtaket ble kjent som et diktat ingen hadde fått diskutere.

I departementet måtte statssekretæren og rådgiveren i departementet stille til hastemøte etter krav fra tre stortingsrepresentanter og en statssekretær, Saera Khan, Tore Hagebakken, Arild Stokkan Grande og Libe Rieber-Mohn.

På møtet var Aas-Hansen og Tajik ivrige forsvarere av vedtaket om hijab i politiet. Justisministeren var ikke til stede, og det var altså heller ikke hans beslutning at et slikt vedtak skulle offentliggjøres. Men som departementets sjef måtte Storberget forsvare det utad, inntil presset fra partiets stortingsgruppe ble for stort.

Hijab-vedtaket skapte store politiske bølger og regjeringen måtte snu. Både Storberget og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har i ettertid medgitt at saken var for dårlig utredet.

Verken Storberget eller hans statssekretær Astri Aas-Hansen ville onsdag kommentere saken overfor NRK. Hadia Tajik gir NTB samme svar.

Les også: Forfattere mot politihijab

KLAR TIL Å ANGRIPE: Per Sandberg.

Frp reagerer Nestleder Per Sandberg i Frp kommenterer gjerne saken. Partiet reagerer sterkt på de nye opplysningene i saken.– For meg virker dette mer og mer som en farse. Jeg tror at noen prøver å forsvare statsråden ved å plassere ansvaret hos noen ansatte. Saken forandrer seg likevel ikke. Dette forsterker bare kritikken mot Storberget, ser Sandberg til NRK.

– Hvis det stemmer at det er illojale ansatte som har lagt ut denne saken er det enda mer merkelig at statsråd Storberget etter den 4. februar i tykt og tynt og både på inn— og utpust har forsvart dette på alle mulige måter når han hadde mulighet til å stoppe dette på et tidligere tidspunkt, sier Frp-nestlederen.

Les også BTs leder: Nei til politihijab

Bør politifolk få bruke hijab som en del av uniformen? Si din mening i feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

  2. Politifolk sier nei til hijab

  3. Korttenkt multikulturalisme

  4. Muslimsk utpressing<p/>

  5. Vurdererer hijab for dommere

  6. Forsvarer Storberget

  7. Offerets beste venner

BT anbefaler

I fjor ville mannen ha sønnen (7) til Norge. Nå er han siktet for å ha mishandlet ham.

Da faren møtte i retten i fjor, fortalte han at sønnen bodde i et annet land.

LES SAKEN