10.000 elever ventes å streike mot ny fraværsregel

Rundt 10.000 elever ved videregående skoler og ungdomsskoler kommer onsdag til å streike mot regjeringens nye fraværsregel, ifølge Elevorganisasjonen.

Publisert Publisert

STREIKER: Ifølge Elevorganisasjonen vil 10.000 elever streike mot nye fraværsregler i dag. Foto: Scanpix (illustrasjonsfoto)

  • Ørjan Torheim
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er varslet markeringer i Oslo, Bergen, Voss og Skien onsdag, sier Johanne Akerø, Elevorganisasjonens Oslo-leder, til Dagbladet.

Til BT sier Agathe Brautaset Waage, fylkesleder i Hordaland og selv elev i 2. klasse på videregående, at nær 5000 har meldt sin interesse for streiken bare i Bergen.

Av disse sier rundt 2000 at de skal streike, forteller Waage.

2300 sier de skal i Bergen

Tallene tar Waage fra et arrangement for streiken i Bergen som er opprettet på Facebook. Der har 2300 svart at de skal delta, mens 2500 sier seg interessert.

— Antallet sier noe om hvor engasjert elevene er i denne fraværsgrensen, og hvor lite de ønsker den, sier Waage.

I tillegg, forteller hun, er det planlagt markeringer flere steder i Hordaland klokken 12 i dag. Elevorganisasjonen er inne i organiseringen av markeringer i Bergen, på Stord og på Voss.

KREVER TILTAK: Agathe Brautaset Waage, leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, sier mange elever ikke ønsker den nye fraværsgrensen. ARKIVFOTO: Silje Katrine Robinson Foto: Silje Katrine Robinson

10 prosent

— I tillegg antar vi at mange vil streike, men ikke nødvendigvis dukke opp under markeringen. Det kan godt hende at klasserom blir stående tomme, sier Akerø.

Regelen som innføres til høsten, går ut på dersom en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, så skal eleven ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Elevene mener den nye regelen blant annet vil gå ut over elever med periodiske psykiske lidelser som ikke vil kunne få legeerklæring fortløpende.

Flere skoler kommer til å registrere fravær på elevene som uteblir fra undervisningen for å streike, melder VG.

- Forhindre skulk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier reglene innføres for å forhindre skulk og for å motivere til jevn innsats. Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

— Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en SMS til VG.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  3. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  4. Ny i Bergen? Her finner du byens fineste badeplasser, mest solfylte uteserveringer og stedene du kan trene gratis.

  5. Høie: - Vi kan ikke holde Norge stengt

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe