Apple får støtte av erkekonkurrentene i kampen mot FBI

Store konkurrenter stiller seg bak selskapet.

IKKE LAGE BAKDØR: Apple-sjef Tim Cook vil ikke lage en bakdør for FBI. Nå får han støtte fra mange av gigantene i IT-bransjen.
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En rekke IT-selskaper som normalt er blant Apples hovedkonkurrenter, gir nå formelt sin støtte til selskapets kamp mot FBIs krav om hjelp.

Gigantene støtter

Google, Microsoft og Facebook er blant gigantene som torsdag sendte inn dokumenter til en domstol for å be om støtte til Apple.

Selskapet er pålagt å hjelpe det føderale politiet FBI med å åpne telefonen til Syed Farook, som var hovedmannen bak et IS-inspirert angrep der 14 mennesker ble drept i San Bernardino før jul. FBI vil ha tilgang på det som måtte finnes av informasjon på telefonen til Farook, som ble drept i en skuddveksling med politiet.

Apple mener på sin side at det de blir bedt om i praksis er å lage en bakdør så politiet kan komme inn på alle Iphoner av en viss modell.

Nå får altså selskapet støtte fra til dels uventet hold. Et titall selskaper, som normalt ligger i knallhard konkurranse med Apple, benyttet seg torsdag av en ordning i rettsvesenet som lar personer og selskaper uttale seg om en sak de ikke formelt er part i.

Argumenterer med personvern

På den andre siden av konflikten har minst seks pårørende til ofrene fra desember sendt inn tilsvarende dokumenter der de taler mot å la Apple nekte FBI hjelp.

Mens Apple blant annet argumenterer for personvern og retten til privatliv, mener de pårørende at «man ikke har rett til å utnytte det privatlivet til å bryte loven».

Justisdepartementet benytter seg av en 200 gammel lov for å tvinge Apple til å hjelpe FBI, men Apple og flere andre mener retten går for langt i tolkningen av denne loven. (©NTB)

Les mer om smarttelefoner:

Les også

Telenor videresendte tekstmeldinger til feil nummer

Apple innrømmer å ha lagt inn Iphone-feil med vilje

Publisert