Gjør bilen vinterklar nå

Du trenger ikke dra på verksted for å gjøre bilen klar for vinteren.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Selv om mange opplever moderne biler som så kompliserte at man må dra på verksted for å skifte en lyspære, er det fortsatt mye du kan gjøre selv. Å skifte dekk klarer de fleste, men det skal mer til for å kjøre sikkert i Vinter-Norge.

— De fleste instruksjonsbøkene som følger bilen, har et eget kapittel som beskriver hva du trygt kan gjøre selv. Det er et nyttig kapittel å lese, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Kostnadsbesparende er det også.

— De fleste bilprodusenter bruker fargekoder på det du selv kan kontrollere og eventuelt etterfylle. Spesifikasjoner på olje og blandingsforhold for kjølevæske står godt forklart i bilens instruksjonsbok, forteller han.

Ikke kondensfjerner

Det du derimot ikke skal gjøre, er å fylle kondensfjerner på tanken. En moderne motor kan nemlig skades om man bruker dette, advarer Engebretsen.

— Kondensfjerneren fører også fuktighet ut gjennom bilens drivstoffsystem. I verste fall kan man ødelegge innsprøytningsdyser og andre komponenter i bilens drivstoffsystem, sier han, og legger til:

— Jeg pleier å si at det å ikke bruke kondensfjerner er en god investering. Verkstedsregningen etter bruk av kondensfjerner kan lett komme på mange tusen kroner.

Pass på batteriet

riks000787181-nGL1jCrNNX.jpg

Ta en ekstra god titt på bilens batteri. NAF anbefaler å bytte ut batteriet dersom det er mellom fem og syv år gammelt. Da er nemlig faren stor for at det ikke klarer en vinter. Korrekt ladespenning er 14,4 volt.Det får du målt på et bilverksted. Men hjemme kan du lett sjekke at batteriet har korrekt væskenivå – og at batteripolene er frie for irr og korrosjon.

Er det irr på batteripolene, bør de rengjøres med lunkent såpevann. Deretter smører du dem med vaselin eller syrefritt fett.

Les også:

Årets beste vinterdekk er kåret

Sjekk trykket

Dekktrykket må sjekkes når du skifter dekk, men også regelmessig gjennom vinteren.

— Korrekt dekktrykk sparer miljøet. Bilens forbruk reduseres. Men viktigst av alt er at det øker sikkerheten, sier Engebretsen.

Dekktrykket sjekker du når dekkene er kalde. NAF anbefaler at mønsterdybden ikke er under 4,5 millimeter, selv om minstekravet er tre millimeter.

Trygg Trafikk advarer dessuten mot å se blindt på mønsterdybde alene.

— Er vinterdekkene mange år gamle, er egenskapene dårligere uansett om det er bra mønster igjen eller ei, sier fungerende kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk.

Bruk låsen jevnlig

FARGER: De fleste moderne biler har fargekoder på de servicepunktene du selv kan betjene. Denne bilen har gult lokk for etterfylling av olje og gul peilepinne. FOTO: Jan Harry Svendsen

Moderne biler har enten nøkkelfri adgang eller fjernkontroll til å låse opp bilen. Dermed bruker man sjelden nøkkelen i døra. Resultatet er at låssylinderen gror igjen.Når fjernkontrollen slutter å virke på grunn av kulde, er det for sent å tenke på at man skulle ha smurt låssylinderen.

— Vi anbefaler alltid folk å ha låsspray i lomma – og låsolje i hanskerommet. Før kulda setter inn for alvor, kan du ha litt olje i låsen, sette i nøkkelen og vri opp og igjen noen ganger. Da får du fordelt oljen, og du har en lås som fungerer også når det er kaldt ute.

Skulle låsen likevel fryse, og låsesprayen ligger inne i bilen, finnes det råd.

— Fyll en bærepose med varmt vann og legg den over dørhåndtaket og låsen. Det er normalt nok til at låsen tiner slik at du kommer deg inn i bilen.

Vask og poler

INSTRUKSJONSBOK: I de fleste instruksjonsbøker finnes det et kapittel der produsenten beskriver hva du selv kan gjøre med bilen.FOTO: Jan Harry Svendsen

Dette er også en fin tid for å vaske bilen grundig og polere den. Spesielt poleringen er viktig, siden det beskytter lakken mot salt og smuss – og gjør det enklere å holde bilen ren. Et godt tips er dessuten å tape igjen hullet på låsen når du vasker bilen i kulda.Da trenger ikke fukt inn i låsen. Silikon på gummilistene reduserer faren for at dørene fryser igjen.

Innvendig rengjøring er like viktig, særlig innsiden av frontruten, slik at man har så god sikt som overhodet mulig.

Når du likevel vasker bilen, kan du bruke fem minutter på å sjekke tilstanden på pollenfilteret. De fleste biler har dette i dag, men et tett pollenfilter gir dårligere luftsirkulasjon inne i bilen.

— Forbered deg mentalt

Selv om bilen må være i orden, er det aller viktigste å forberede seg mentalt på vinteren, mener Carina Henske i Trygg Trafikk.

— Vinteren byr på uforutsigbare kjøreforhold. Du kan ha godt veigrep helt til du kommer til en skyggefull sving, hvor det ligger et islag over asfalten. Norske vinterveier byr på plutselige endringer, det krever at man omstiller seg som sjåfør, sier Henske, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Fart er en vesentlig faktor i mange ulykker. Undersøkelser Statens vegvesen har utført, viser at gjennomsnittsfarten reduseres om vinteren, men ifølge Trygg Trafikk ikke så mye som de endrede føreforholdene skulle tilsi.

Vinterklarbilgrafikk-PZwaxyrGKM.jpg

LES MER:

Dette er fremtidens sportsbil

BMW går nye veier

Tesla-«versting» med 700 hk

Publisert
BT anbefaler

Mange slitere i Stoltzen glemte én viktig ting

Her kan du se deg selv og andre underveis og på målstreken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne skadet etter sammenstøt i sentrum

  2. Dette kan bli byens nye hotell

  3. Utestedene rydder dansegulv og jobber dobbeltskift. – What, skjer det allerede?

  4. Fortsatt munnbind på fly

  5. Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

  6. Se deg selv eller naboen slite seg i mål