Fredag ettermiddag holdt kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) et hastemøte med beboerne i området som har vært sterkt kritiske til det planlagte nasjonale 22. juli-minnestedet.

Sanner vedgår at prosessen hittil har vært mangelfull.

— Når naboene opplever at de ikke har hatt god nok dialog, så har ikke prosessen vært god nok, sier Sanner til NTB.

Optimistisk etter møtet

Sanner startet møtet med å ta selvkritikk fordi beboerne ikke var blitt trukket inn i prosessen tidligere, forteller deres advokat Harald Stabell etter møtet. Han har nå et styrket håp om at naboene kan få gjennomslag for sitt krav om at minnesmerket må flyttes til et annet sted enn Sørbråten.

— Saken er klart mer åpen nå enn den var før dette møtet. Jeg syns det er grunn til en viss optimisme, sier Stabell.

Det planlagte minnestedet har vakt svært sterke reaksjoner blant beboere i området etter at svenske Jonas Dahlbergs vinnerutkast ble presentert i slutten av februar.

Jørn Øverby, som representerte beboerne på møtet, sier han følte han ble tatt på alvor.

— Jeg har en følelse av at de forstår oss, som har stått midt oppi 22. juli - at de har forståelse for at det vil være en så kraftig inngripen, et så kraftig kunstverk, at det vil skape unødig store sår for oss som bor der.

Nye møter i neste uke

I neste uke vil Sanner og Widvey holde møter også med andre berørte, deriblant støttegruppen for de etterlatte og AUF.

— Nå handler det først og fremst om at synspunktene skal komme fram, og at de som ønsker dialog, skal få det, sier Sanner.

— Når naboer som har vært så sterkt berørt av dette, ber om et møte, så syns jeg det er selvsagt at de får det. Og når vi har møter med dem, er det også naturlig for oss å ha møter med andre som er berørt, sier han.

Stabell tror det nå ligger an til en langvarig prosess.

— Det kan gå over sommeren og langt ut på høsten før det foreligger noen beslutning politisk, sier han. (©NTB)