Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Addiction og er blant annet utført av forsker Ingeborg Rossow ved Statens institutt for rusmiddelforskning, skriver VG.

— Denne studien viser at når gjennomsnittskonsumet øker - slik det har gjort i Finland og Norge - har konsumet økt på alle forbruksnivåer, og vice versa. Når gjennomsnittskonsumet går ned - slik det har gjort i USA - har konsumet gått ned på alle forbruksnivåer, sier Rossow til avisen.

Datamaterialet som studien bygger på, strekker seg fra midten av 2000-tallet og helt tilbake til begynnelsen av 70-tallet.

Rossow forteller at studien viser at det er en nær sammenheng mellom endring i gjennomsnittskonsumet og endring i andelen storforbrukere av alkohol. Går forbruket opp, går også andelen storforbrukere opp - og omvendt.

Studien viser dessuten at nordmenn drakk i snitt tre liter ren alkohol i året i 1971. I 2004 var det økt til 4,2 liter. Årsaken til økningen ligger blant annet i at vi i dag har bedre råd og kan bruke mer penger på forbruksvarer som alkohol.

— Nordmenn har beholdt helgefylla, men samtidig adoptert mer kontinentale vaner med et glass vin eller to til kvelds i uka. I sum betyr det at folk drikker mer. Et høyere alkoholforbruk er ikke bra for folkehelsa vår, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorgan Actis.