- Blogget, men er ikke Fjordman

Blogg-grunnleggeren som publiserte Anders Behring Breiviks innlegg, opplever det som belastende at han roste nettstedet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Det som er tungt for oss nå, er at vi må leve med at han skriver så rosende om vårt stoff, sier grunnlegger av document.no, Hans Rustad, til NTB.

Han husker den nå terrorsiktende nordmannen fra et debattmøte og betegner ham som «spesiell, men ikke ekstrem».

Rustad avviser også at Behring Breivik er identisk med den norske bloggeren Fjordman, som regnes som en svært sentral høyreekstrem og antiislamsk stemme i Europa.

— Fjordman har skrevet på Gates of Wienna i hele natt, så det kan jeg kategorisk avkrefte, sier Rustad. Han kjenner ikke Fjordman selv, men sier han har opplysningene fra en person som kjenner mannens identitet.

Document.no la fredag ut en streng til alle Behring Breiviks innlegg de siste årene. Han var spesielt aktiv i 2009.

Månedsmagasin

Det siste innlegget ble lagt ut 29. september i fjor. Her omtaler Behring Breivik blant annet journalistutdanningen i Volda og andre steder som «den marxistiske bootcampen». Behring Breivik ønsket å starte et månedlig magasin basert på innleggene på document.no, som han mente kunne danne grunnlaget for «en begynnelse på en kulturell euro-version av en Tea Party bevegelse».

— Vi fant at tanken var såpass besnærende at vi sjekket, men fant at han ikke hadde det kontaktnettet han lovte, derfor droppet vi tanken, sier Hans Rustad.

Rustad sier han la merke til Behring Breivik på et debattmøte der førstesekretæren ved den israelske ambassaden holdt innlegg.

- Var spesiell

— Han hadde ikke noe av disse klassiske høyreekstreme holdninger, men han var spesiell, sier Rustad.

I et av innleggene omtaler han Gro Harlem Brundtland som "landsmo(r)deren. Harlem Brundtland befant seg på Utøya fredag, dagen Behring Breivik hadde valgt til å gjennomføre sine grusomme angrep.

En rekke innlegg viser at Behring Breivik var godt opplest på debatter i Europa og USA, og at han har en intellektuell tilnærming til det han ønsket å formidle i innleggene sine. Han markerer seg som en sterk motstander av multikulturelle samfunn og næret sterkt hat til det han kalte kulturmarxisme.

«Når var det multikulturalisme sluttet å være en ideologi designet for a dekonstruere Europeisk kultur, tradisjoner, identitet og nasjonalstater?», skriver han.

— Han var forholdsvis belest, men disse tankene om kulturmarxisme og sånn bærer litt galt av sted, mener Rustad, som understreker at han ikke kjente 32-åringen.

Mannen, som omtales som kristenfundamentalist og som selv betegnet seg som kulturkonservativ, betegnet «de danske og italienske regjeringer som de eneste kloke lederskap i Europa».

— Hat-propagandaen mot Italia og Danmark er utrolig hyklersk. Norges egen voldelige "Marxist/Islamist Jugend (Rød Ungsom, SOS Rasisme, Blitz i samarbeid med Jihad ungdommen) som har skadet og terrorisert hundrevis av kulturkonseravtive de siste årene i Oslo blir ikke nevnt med et eneste ord, skrev han 2. november 2009.

Hat-ideologier

I et annet innlegg skriver Behring Breivik om det han omtaler som hat-ideologier: islamisme, kommunisme og nazisme. Alle hat-ideologier bør behandles likt, skriver han.

— Problemet er at det ofte ikke hjelper om 80 % av Muslimer er såkalte «moderate», dvs. at de ignorerer Koranen. Det kreves veldig få personer for å styrte et fly", skrev han i februar i fjor.

— Det ligger i kortene at moderate tilhengere av hat-ideologier, på et senere tidspunkt kan velge konservatisme.

— Alle som til enhver tid innehar Norsk pass er fullverdige Nordmenn"... Som betyr at selv Somalieren (med norsk pass) som tygger khat hele dagen, banker kona og sender halve trygden til al-Shabaab skal sees på som en fullverdig Nordmann, skriver han også.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Dyrket aldri noen grønnsaker her

  2. - Jeg var Facebook-venn med morderen

  3. Han kjørte den terrorsiktede hjem

  4. Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

  5. Terrorsiktet hadde verv i Fpu

  6. - Skal tilhøre høyreekstremt miljø

BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN