Sammenheng mellom lavt blodtrykk og angst

Forskere har for første gang påvist at det er sammenheng mellom lavt blodtrykk og forekomsten av angst og depresjon.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Flere norske forskere står bak undersøkelsen som er basert på tall fra den andre store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) på midten av 1990-tallet. Over 60.000 kvinner og menn i alderen 20-89 år deltok. Forskernes konklusjon er nå klar. Den viser at forekomsten av angst og depresjon var høyest i gruppene med de laveste blodtrykksverdiene, skriver VG.

Tidligere har studier påvist en sammenheng mellom blodtrykk og psykiske problemer hos eldre, men inntil nylig har ingen visst om dette også gjelder for de øvrige aldersgruppene.

– Funnene er uavhengig av både kjønn og alder, og slik sett er dette et universelt fenomen. Heller ikke hjertekarsykdom, bruk av medisiner mot høyt blodtrykk eller mot depresjon, eller en rekke andre faktorer, kan forklare sammenhengen, sier stipendiat Bjørn Hildrum ved Sykehuset Namsos.

Det trengs mer forskning for å finne ut mer om hvorfor sammenhengen er slik, mener Hildrum. I en oppfølgende studie skal forskerne forsøke å finne ut om det er lavt blodtrykk som disponerer for angst og depresjon, eller om det er de psykiske problemene som fører til lavt blodtrykk.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag er en av verdens største, og forskerne mener derfor dataene er basert på solid grunnlag.

Publisert
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Brann på Hop i natt: Tolv personer evakuert, seks til legevakten

  2. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  3. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  4. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  5. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.

  6. Ber om innspill fra syklende bergensere