Khan trekker seg

Saera Khan trekker seg fra på sjetteplassen på oslolisten til Stortinget. Khan innrømmet onsdag kveld å ha brukt store summer på å ringe spådamer fra sin stortingstelefon.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Torsdag klokka 15 hadde Oslo Arbeiderparti invitert til pressekonferanse for å presentere nominasjonskomiteens forslag til stortingsliste. Ti minutter før pressekonferansen ringte Saera Khan til komiteens leder Geir Axelsen.

Khan ga da beskjed om at hun ikke ønsker å stille til gjenvalg. Bakgrunnen for avgjørelsen er de mange spørsmålene rundt hennes skyhøye telefonregninger, og sent onsdag kveld innrømmet Khan at hun har brukt store summer på å ringe såkalte klarsynte fra sin stortingstelefon.

– Hun understreket at hun ikke har gjort noe ulovlig, men at hun opplever den situasjonen hun er kommet i, som veldig vanskelig personlig. Hun sa at det derfor er best for henne, og også for Oslo Arbeiderparti, at hun trekker seg fra lista, sier Axelsen til NTB.

Ville granske saken

Onsdag kveld, før Khan kom med sin innrømmelse, innstilte nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti Khan på sjetteplass på sin stortingsliste. Komiteen varslet torsdag at den ville granske om Khan var skikket til vervet.

– Hvis hun ikke hadde trukket seg, ville jeg ønsket at nominasjonskomiteen satte seg bedre inn i saken for å få en oversikt over hva dette dreier seg om, og så vurdert hennes kandidatur ut ifra dette. Nå har vi ikke fått muligheten til å gjøre det, og det må vi respektere, sier Axelsen.

Axelsen vil ikke si at han ble lettet da Khan trakk seg, og han understreker at han håper Khan vil fortsette som aktivt medlem i Oslo Arbeiderparti.

– Dette er først og fremst trist for Saera, og jeg tror de aller fleste i Oslo Arbeiderparti føler med henne i den situasjonen hun er kommet opp i. Jeg mener hun har veldig mange gode kvaliteter som politiker, sier Axelsen til NTB.

Minoriteter

Dersom de fem øverste kandidatene på lista blir stående, må det komme en ny kvinne inn på sjetteplassen. Oslo Arbeiderparti kan likevel ikke garantere at sjetteplassen går til en person med minoritetsbakgrunn.

– Nå står lokallagene fritt til å komme med sine synspunkter, og vi i nominasjonskomiteen vil vurdere dette i ro og mak fram til neste listeforslag sendes ut, sier Axelsen.

Partisekretær Rune Tokle i Oslo Arbeiderparti sier at nominasjonskomiteen har ambisjoner om å få personer med minoritetsbakgrunn høyt opp på lista.

Khalid Mahmood på 11. plass er nå den personen med minoritetsbakgrunn som rager høyest på nominasjonslista. Neste kvinne på nominasjonslista som har minoritetsbakgrunn, er Karima Abd-Daif, som i dag er ført opp på 16. plass.

Kritikk

VG avslørte for to uker siden at Khans mobilregninger lå høyt over andre stortingsrepresentanter. Avisen skrev også at Ap-representanten har ringt spåkoner, noe Khan nektet for helt fram til onsdag kveld.

Khan har også forsøkt å forklare de høye regningene med at hun har ringt en kjæreste i ISAF-styrken i Afghanistan. Aps parlamentariske leder Hill-Marta Solberg sier at tilliten til Khan er svekket fordi hun har løyet om mobilregningene.

– Det er helt klart at når sannheten holdes tilbake, så gjør det noe med tillitsforholdet. Khan har ikke fortalt hele sannheten, selv om hun fra første dag har fått klare råd om å gjøre det, sier Solberg.

Som følge av saken har Stortinget bestemt seg for å gi delvis innsyn i de folkevalgtes mobilregninger. Khan sier hun nå har tilbakebetalt beløp som overstiger de gjennomsnittlige telefonutgiftene på Stortinget.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Har betalt mobilutgifter

  2. Ellingsen (Frp) har ringt for 58.000 kroner hittil i år

  3. - Ringer ikke spåkoner

Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap.) innrømmer at hun ringte klarsynte. Foto: Scanpix

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…