Solum Larsen skrev seg selv ut fra psykiatrisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus lørdag og ble pågrepet av politiet samme dag. Både lørdag, søndag og mandag ble han avhørt om voldtektsanklagene.

Politiet vurderte mandag om Solum Larsen skulle fremstilles for varetektsfengsling, men kom fram til at det ikke foreligger noen fare for bevisforspillelse. 43-åringen ble dermed løslatt.

Siktelsen ikke endret

— Han har forklart seg greit om hendelsesforløpet. Siktelsen mot ham er ikke endret etter avhørene, sier politiadvokat Elisabeth Rød i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Hun understreker at det fortsatt gjenstår mye etterforskning og utelukker ikke at det kan bli nødvendig med nye avhør av Solum Larsen eller av fornærmede.

En 17 år gammel jente har anmeldt Solum Larsen for voldtekt i forbindelse med et fylkesårsmøte i Venstre på Ryfylke Fjordhotel i Sand. Møtet ble holdt på hotellet 4. og 5. februar.

Helge Solum Larsen har innrømmet å ha hatt seksuell omgang med jenta, men hevder det var frivillig. Denne forklaringen har han fastholdt i avhørene.

— Han er glad for at han nå har fått forklare seg, men er ganske sliten, uttaler Solum Larsens advokat, Inger Marie Sunde.

Solum Larsen er fortsatt sykmeldt, og advokaten hans ber om at han skal få fred for å kunne konsentrere seg om familien sin og for å komme til hektene. Det er derfor ikke aktuelt for Solum Larsen selv å uttale seg.

Forberedte jenta

17-åringens bistandsadvokat, Berit Johannessen, har forberedt sin klient på at Solum Larsen i avhør ville si at det var frivillig.

— Selv om hun var forberedt, er dette veldig vanskelig for henne. Hun står helt fast på at dette var en voldtekt, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.no.

Johannessen sier at jenta har det vanskelig, men blir fulgt godt opp.

— Hun har et godt apparat rundt seg og blir fulgt opp. Venstre er en del av dette, og hun har opplevd støtten og omsorgen fra partiet som veldig god, sier bistandsadvokaten.