Kampflybombe til 11 milliarder

Forsvaret risikerer å måtte dekke en ekstraregning på 11 milliarder kroner for kjøp av kampfly. Det er ikke avklart hvordan usikkerhetsavsetningen skal finansieres.

USIKKER PRIS: Norge skal kjøpe inntil 52 F35 kampfly. Foto: Forsvarsdepartementet i USA

  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Dermed risikerer Forsvaret at regningen for kampflykjøpet, som må tas over eget investerings— og driftsbudsjett, øker fra mellom 40 til 46 milliarder kroner til mellom 51 til 57 milliarder kroner.

Høyres leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, mener det er uaktuelt med så høy egenfinansiering for Forsvaret.

Bekrefter at det er uavklart

Forsvarsdepartementet bekrefter at det er uavklart hvordan 11 milliarder kroner skal finansieres:

— Hvis det skulle vise seg underveis at det blir behov for å bruke av usikkerhetsavsetning, tas det konkret stilling til finansieringen i den ordinære budsjettprosessen, skriver departementet i et skriftlig svar til Bergens Tidende.

Les også

- Kampflyene er det viktigste for oss

Statens regelverk for store prosjekter er at Stortinget, før et vedtak, skal få presentert en kostnadsramme som med 50 prosents sannsynlighet vil bli overholdt. For kjøp av inntil 52 F35 kampfly er det 61,2 milliarder 2012-kroner.I tillegg skal Stortinget få seg forelagt en usikkerhetsavsetning som skal sikre at investeringen med 85 prosents sannsynlighet blir overholdt. Det er identisk med den samlede utgiftsrammen Stortinget aksepterer.

Stortingsvedtaket inkluderer en usikkerhetsavsetningen på 11 milliarder kroner.

Ingen spørsmål stilt

Utfordringen er at ingen på Stortinget har stilt spørsmål om hvordan usikkerhetsavsetningen skal finansieres, om det blir bruk for den. Kjernen er at Stortinget har akseptert at kjøp av inntil 52 F35 kan komme til å koste 72 milliarder 2012-kroner. I tillegg kommer investeringen til basene på Ørlandet og Evenes til 4,8 milliarder kroner og Forsvarets gjennomføringskostnader på 1,5 milliarder kroner — til sammen 78,3 milliarder kroner.

Stortinget har vedtatt at mellom 22 og 28 milliarder kroner av investeringen skal finansieres gjennom ekstrabevilgninger til Forsvaret. De rødgrønne regjeringspartiene har understreket at det ikke vil være aktuelt å gå over 28 milliarder kroner.

Uaktuelt

I rene kroner og øre betyr det at det laveste beløpet Forsvaret vil måtte dekke over eget budsjett er 40 milliarder kroner. I verste fall, om usikkerhetsavsetningen blir brukt opp og må dekkes av Forsvaret selv, betyr det en egenfinansiering på 51,3 milliarder kroner.

— Dette medfører en ikke ubetydelig reell risiko for kostnadsøkninger, selv om regjeringens vurdering er at sluttkostnaden vil ende innenfor rammen. Dersom ytterligere midler skal tas fra Forsvarets ordinære investeringsbudsjett vil det få store konsekvenser for resten av strukturen, og det er slik jeg vurderer det nå ikke aktuelt, sier Ine Marie Eriksen Søreide.

For tidlig å svare

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gir ingen garantier om hvordan usikkerhetsavsetningen skal finansieres:

— Det er det altfor tidlig å spekulere i. Ingenting tyder på at vår investeringsplan ikke holder. Hva som skjer med usikkerhetsavsetningen i den store investeringsfasen må vi eventuelt komme tilbake til, sier hun.

— Hvis usikkerhetsavsetningen skulle bli belastet Forsvarets egne budsjetter, blir situasjonen enda mer dramatisk. Da må Forsvaret og politikerne diskuterer hvilke kapasiteter man skal legge ned. Men jeg legger til grunn at usikkerhetsavsetningen ikke kommer til anvendelse. I motsatt fall må det vurderes ytterligere tilleggsbevilgninger fordi det nærmest blir umulig å opprettholde beredskap og evnen til å realisere forsvarsstrukturen i henhold til langtidsplanen, sier Eivind Røvde Solberg, leder av Befalets Fellesorganisasjon.

Hva synes du om saken? Si din mening.

Publisert
  1. I Verdens Rikeste Land
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Brann-treningene var et fristed for Marcus Mehnert. Resten av døgnet kunne være knalltøft.

Marcus Mehnert presterte som vanlig på Brann-trening. Hjemme ventet mange vanskelige, ensomme timer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Lege frykter vaksine­sprøyter settes feil

  2. Først synes hun det var en vill idé. Nå har ekteparet omsatt for nesten en kvart million.

  3. – Noen synes huset er stygt. Vi er kjempe­fornøyde.

  4. Vilvite åpner – også for striler

  5. Brann-treningene var et fristed for Marcus Mehnert. Resten av døgnet kunne være knalltøft.

  6. «Bergens mest sær­pregede restaurant»