500 griser brant inne

Brannen i grisehuset på Grødaland i Klepp er nå slokket. 500 griser brant inne og rundt 60 måtte nødslaktes.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Brannen er nå slokket. Vi har fått inn et nytt lag fra Bryne som skal drive etterslokking, opplyser brigadesjef Per Halvorsen i Brannvesenet i Sør-Rogaland til Aftenbladet.no ved 19.30-tiden onsdag.

Mannskaper fra Bryne, Klepp, Sandnes, Forus og Stavanger jobbet i mange timer på spreng for å få reddet ut flest mulig dyr. Mange store sugger ble evakuert, men likevel brant hele 500 griser inne i den store driftsbygningen, der det totalt var 1000 dyr. I tillegg måtte rundt 60 av grisene som ble reddet ut, slaktes på stedet. Tre veterinærer var i arbeid på gården, som ligger i Grødalandsveien i Klepp kommune.

— Grisehuset var nærmest en fødestue - mange av grisene hadde nettopp fått unger. Derfor er antallet døde dyr så høyt, forklarer Halvorsen.

Fem trengte lege

Fem personer måtte til sykehus eller lege etter brannen.

— Situasjonen ble svært dramatisk da to av røykdykkerne fikk problemer med å komme seg ut av bygningen. Vi måtte sende inn to nye dykkere, som fikk hentet de andre ut, opplyser vaktkommandør Kjetil Vier ved Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Et legehelikopter kom til stedet for å sjekke tilstanden til de to røykdykkerne. Etter sjekken ble de sendt til sykehus med ambulanse.

— De hadde blant annet en del forbrenninger, sier Vier.

— Jeg har snakket med de to nå i kveld. De får medisinsk behandling på sykehuset. Begge er ved godt mot, sier brigadesjef Halvorsen.

Også tre av personene som bisto i arbeidet med å evakuere grisene, ble sendt til lege.

— De hadde oppholdt seg såpass lenge i røyken at de trengte oksygen. Derfor valgte vi å sende dem til Legevakten for sjekk og oppfølging, sier Halvorsen.

Tomt for vann

Mangel på vann skapte problemer i rednings- og slukkingsarbeidet.

— Ved 17-tiden var det tomt for vann, og det var et godt stykke til neste forsyning, opplyser Vier.

Flere gjødelsspredere ble tatt i bruk for å hente vann - disse kjørte i skytteltrafikk til og fra stedet der vannet ble hentet fra.

Startet i dieselvarmer

Brannen startet i en dieselbrenner som er plassert i et rom i tilknytning til grisehuset. Dette skapte kraftig røykutvikling, også inne hos grisene.

Idet brannfolkene i 16.30 tiden tok seg inn i rommet der dieselbrenneren sto, ble det full overtenning.

— Vi klarte heldigvis å holde en hel avdeling i huset røykfri, slik at mange av grisene kunne være der, sier Halvorsen.

Trenger debriefing

Etterslokkingsarbeidet vil pågå utover kvelden, kanskje også i natt. Ved 19.30-tiden dro resten av mannskapene til Klepp rådhus for debriefing.

— Dette har vært en tøff jobb, spesielt for de første som var på stedet, og som fikk to av sine skadet. Derfor vil vi nå gå gjen

Publisert