Gode somre gir høy omsetning i butikkene. For stadig flere butikker blir omsetningen i juli og august viktigere enn julehandelen.

Det viser en rapport som Kvarud Analyse har laget for Hovedorganisasjonen Virke. Rapporten anslår at vi i år vil handle for 91,5 milliarder kroner i butikker, kiosker og bensinstasjoner.

Øker

I fjor ble fasiten for sommerens butikkhandel 89 milliarder kroner, en økning på 4,4 prosent fra året før. Virke tror omsetningen øker ytterligere 3 prosent i år. .

– Vi forventer i tillegg at nordmenn vil handle for 3 milliarder kroner i norske og utenlandske nettbutikker og for 2,5 milliarder på dagsturer til utlandet i juli og august, sier direktør Harald Andersen i Virke.

Turisthandel

Omsetningen om sommeren er viktigst i de delene av Distrikts-Norge som besøkes av mange turister. Det er på Sørlandet sommerhandelen har størst betydning og hvor omsetningen i juli og august utgjør 19,7 prosent av årsomsetningen.

I Hvaler i Østfold og Tjøme i Vestfold utgjorde sommerhandelen mer enn 30 prosent av årsomsetningen. I Aust-Agder omsatte detaljhandelsbedriftene for 17 prosent mer i juli-august enn i november-desember i fjor.

– Sommergjestene bidrar til et næringsgrunnlag kommunene ellers ikke ville hatt. Det er med på å skape verdifulle arbeidsplasser til distriktene, sier Harald Andersen.

Mest mat

Nesten halvparten av omsetningen i butikkene er mat og drikke.

Dagligvarehandelen sto for 81,7 prosent av denne omsetningen i hele fjor. 7,6 prosent av varene ble kjøpt på vinmonopol og taxfreebutikker, mens 6,7 prosent av mat og drikke ble kjøpt på kiosk eller bensinstasjon.

I snitt kjøpte hver eneste nordmann mat og drikke for 36.600 kroner i fjor. De største matutgiftene finner vi i Troms, hvor hver innbygger kjøpte mat for 39.952 kroner. Oppland, Nordland og Finnmark følger tett på.

Minst butikkjøp av mat og drikke finner vi i grensefylket Østfold. Her handlet hver innbygger for 30.500 kroner, eller nesten 9.500 kroner mindre enn innbyggerne i Troms. Handelslekkasjen til Sverige gjør at omsetningen i Østfold ligger 17 prosent under landsgjennomsnittet og er 25 prosent lavere enn i Troms. (©NTB)