Norske polititopper drev overvåking for USA

Tjenestemenn med lang erfaring fra norsk politi og forsvar er med i SDU-gruppen som overvåker nordmenn for amerikanske myndigheter. melder TV 2.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) skal de siste ti årene være bygd opp ved USAs utenriksstasjoner verden rundt. I Oslo har målet ifølge TV 2 vært å drive systematisk overvåking av nordmenn for å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

Gruppen består av mellom 15 og 20 personer. Disse skal ha jobbet på skift og drevet overvåking 24 timer i døgnet. Flere av gruppens medlemmer har tidligere jobbet for norsk politi og forsvar.

Ifølge TV 2 blir gruppen ledet av Olaf Johan Johansen (71), som tidligere blant annet har vært antiterrorsjef i daværende Politiets overvåkingstjeneste fram til 1997. Også 63 år gamle Gunnar Tveit, som blant annet har vært politiavdelingssjef i Oslo politidistrikt, er med i gruppen.

Ifølge Dagbladet er de andre ekspolitifolkene i gruppen svært betrodde og ansette tjenestemenn fra blant annet Kripos, Beredskapstroppen og Forsvaret.

Vil ikke svare direkte

Den amerikanske ambassaden i Oslo vil ikke svare direkte på spørsmål om påstander om overvåking av nordmenn i Norge.

Talsmann Tim Moore ved den amerikanske ambassaden i Oslo sier til NRK at de er villige til å snakke med norske myndigheter, men ønsker ikke å gå i nærmere detaljer.

— Norge er en venn og alliert, så vi er forberedt på å jobbe intensivt for å svare på de spørsmålene de måtte ha om dette, eller hvilke som helst andre tema, sier han.

Moore ønsker ikke å svare på spørsmålet om overvåkingen var klarert av norske myndigheter.

Det var TV 2 som onsdag kveld meldte at flere hundre personer som er blitt oppfattet som mistenkelige, er blitt registrert og fotografert.

Rapportene er blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser, og materialet er analysert og lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Ukjent for justisministeren

Ifølge justisminister Knut Storberget (Ap) har ikke Norge vært kjent med overvåkingen.

– Vi må ta forbehold om faktum, og derfor har vi gjort undersøkelser i Justisdepartementet, og vi har satt i gang underliggende organer, om det er slik at man har hatt noen som helst godkjenning av aktiviteter som skulle stride med norsk lov. Men så langt har vi ikke brakt det i erfaring, sier Storberget til TV 2.

Heller ikke Odd Einar Dørum (V), som var justisminister da den hemmelige etterretningsgruppen ble etablert i 2000, kjenner til gruppen. Han stiller spørsmål ved hvorfor han ikke ble informert om virksomheten.

— De skulle ha informert meg, og de skulle ha diskutert det på en ærlig og ryddig måte. For å si det veldig enkelt: Jeg ville aldri noen gang likt at noen hadde operert på norsk jord på en måte som jeg ikke hadde kjennskap til, sier Dørum til TV 2.

Reagerer kraftig

— Hvis det er slik at norske myndigheter har visst om, og godkjent dette, så er det etter min oppfatning en fullkommen skandale. Da har de altså overlatt til amerikanere å overvåke norske borgere og sende opplysninger om dem til amerikanske tjenester, sier Ketil Lund til NRK.

Han var leder av Lund-kommisjonen som gransket ulovlig overvåking av nordmenn.

Kommunikasjonsdirektør Tron Hugubakken i PST sier at de er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse.

Andre kilder i PST opplyser at de ved noen anledninger skal ha tatt opp spørsmål om lovligheten ved virksomheten med USAs ambassade.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Vi er nok blitt overvåket

  2. Eksagent: Politiet har visst hele tiden

  3. På norsk jord

BT anbefaler

Leiligheten på Verftet har stått ubrukt i 22 år: – Hvordan er det mulig? Noen blir nesten irritert.

I 1999 kjøpte en kvinne denne leiligheten på Verftet i Bergen. Siden har den stått tom.

LES SAKEN