• Jeg var aldri i tvil om at jeg ville følge rettssaken, sier 23 år gamle Ruben Håvik fra Sund i Hordaland.

Mandag morgen var han en av mange overlevende som møtte opp i Bergen tinghus for å følge rettssaken fra Oslo på storskjerm.

— Jeg vil følge rettssaken den første uken, og så får jeg vurdere hvor mye jeg vil være til stede i ukene framover. Når retten skal behandle det som skjedde på Utøya, vil jeg nok være der, sier Ruben Håvik.

Eksamen og rettssak

Håvik går på skole og skal ha eksamener i mai. Han tror det skal gå greit, selv om han kommer til å bruke en del dager i retten framover.

Mandag var en spesiell dag, men han forteller at han ikke har gruet seg til å se og høre tiltalte.

— Jeg så aldri gjerningsmannen på Utøya, men jeg hørte ham skrike at folk skulle komme fram. Og så skjøt han dem, forteller Ruben.

Vakt på øya

Han var vakt på Utøya den 22. juli. Da han hørte smell et annet sted på øya, trodde han det var noen som lekte med kinaputter. Han var på vei for å stanse leken da en livredd mann kom løpende og ropte at alle måtte gjemme seg.

Han forsto at det var alvor og hjalp til med å advare folk i kafébygget. Deretter gjemte han seg i skogen. I halvannen time hørte han skrik og skyting forskjellige steder på øya.

To rettssaler

Bergen tingrett har lagt til rette for pårørende, etterlatte og overlevende fra Utøya i to rettssaler. Der var det adgangskontroll av politi og rettsbetjenter slik at ikke uvedkommende slapp inn.Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 unge kom levende fra tragedien.