Det mener flere medlemmer av landsstyret som NTB har snakket med.

— Jeg er temmelig sikker på at det vil bli holdt et ekstraordinært landsmøte, sier sentralstyremedlem Bjørnar Skjæran, ordfører fra Lurøy i Nordland. Han peker på flere forhold som gjør at det er viktig å ha en fulltallig partiledelse på plass fram til det ordinære landsmøtet i 2015.

— Vi er inne i en hektisk tid med stort trøkk, der arbeidspresset er høyt. Å redusere ledelsen fra tre til to personer vil bli svært krevende. Vi må sørge for maksimal kraft framover, sier han.

Ifølge Adresseavisen kan det ekstraordinære landsmøtet finne sted sent i juni, i god tid før Jens Stoltenberg tar over som NATOs generalsekretær 1. oktober.

- Fri bane for Støre

Han tror imidlertid ikke det vil være andre enn partilederen som blir skiftet ut i denne omgang. Det betyr at nestleder Helga Pedersen fra Finnmark blir sittende, ifølge Skjæran.

— Min holdning er at ledelsen er valgt til 2015, så jeg legger til grunn at det bare er ny leder som skal velges. For Nord-Norge er det viktig å ha en person i ledelsen, framholder Skjæran.

— Stridsposisjonering lokalt om kandidater vil neppe nå de sentrale sjiktene av Ap, sier professor Frank Aarebrot ved UiB

Aarebrot tror Støre har fri bane til lederstolen og mener at de som engasjerer seg for Trond Giske som partileder, ikke har noen stor tyngde i partiet.

Ifølge Aps partivedtekter skal delegater til et landsmøte velges av fylkeslagenes årsmøter. Hvert av disse møtene samler over hundre partimedlemmer og har allerede blitt avholdt i de fleste fylkeslagene i år. Hvis Ap skal ha ekstraordinært landsmøte i juni, må man med andre ord samle flere tusen Ap-medlemmer, som igjen skal velge 300 landsmøtedelegater, skriver Klassekampen.

Partivedtekter

— Jeg synes heller vi skal roe oss ned, og la partiets vedtekter få lov til å fungere. Da gir vi også større tillit til neste vårs landsmøte, sier han til Klassekampen.

Det er helt vanlig at en nestleder fungerer som leder når noe uforutsett dukker opp underveis i en valgperiode, legger han til.

Pedersen ønsker i likhet med Skjæran at nestleder Helga Pedersen fører partiet videre i lederstolen fram til det ordinære landsmøtet neste år.

Ingalill Olsen, som leder Pedersens eget fylkeslag Finnmark Ap, mener det har pågått kampanje mot Pedersen, men viser samtidig til at det er stor enighet om at Jonas Gahr Støre bør overta som partileder. Men i mellomtiden bør Pedersen rykke opp fram til et ordinært landsmøte, mener Olsen.

Vil frede Pedersen

— Jeg forstår ikke vitsen med at folk diskuterer om vi bør ha ny nestleder. Helga er valgt fram til landsmøtet i 2015, og det vil hun være selv om Jens kalles til Brussel, sier Berg-Hansen.

Hun ønsker ikke si om Pedersen bør overta som partileder fram til en ny permanent leder er valgt, og understreker bare at hun mener nestledervervet ikke bør besittes av andre enn Pedersen. Hadia Tajik og Trond Giske er to navn som av flere den siste uken har blitt nevnt som mulige nestlederkandidater.