— Dette er ny, internasjonal forskning som har kommet til etter at planene for gruvedrift i Naustdal først ble kjent. Det vil være galimatias å gi grønt lys til dette omstridte prosjektet nå, sier Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken. Nå har forbundet skrevet brev til regjeringen og bedt om gruveplanene i Engebøfjellet blir stoppet en gang for alle. Eller at det blir laget en ny konsekvensutredning for prosjektet. Saken blir også tatt opp på nytt i Stortinget av Venstre.

Internasjonal forskning

Naturvernforbundet har samlet inn materiale fra nanoforskning både i Europa og Asia, og legger dette ved brevet til regjeringen. De mener dette bekrefter at ørsmå nanopartikler fra titandioksid (TiO2, rutil) vil gjøre stor skade på arvemateriale i Førdefjorden.

— Det er snakk om å slippe ut 3000 tonn nanopartikler i året rett i fjorden i forbindelse med gruvedriften på Engebøfjellet.

Toppsjefen i Nordic Mining, Ivar Fossum, sier til TV 2 at han ikke er kjent med den nye forskningen.

— Men våre egne studier gir ingen grunn til å tro at disse mineralene skal gi uønskede konsekvenser.

I stampe

Saken om gruvedrift i Naustdal, som kan gi 170 arbeidsplasser, har stått i stampe lenge. Den rødgrønne regjeringen var delt i synet. Næringsminister Trond Giske (Ap) sa ja til drift, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) var imot. Han er selv oppvokst i Naustdal, og skjøv en endelig beslutning foran seg. Solhjell ba om nye undersøkelser av strømforholdene i Førdefjorden. Disse undersøkelsene skal være klare til sommeren.

Den blå regjeringen har delt ansvaret i miljøsaker mellom dette fagdepartementet og kommunaldepartementet, som har ansvar for plansakene. Nå ligger saken hos statsråd Jan Tore Sanner (H), som skal avgjøre første del, mens miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skal avgjøre eventuelt spørsmål om utslippstillatelse.

Til Stortinget

I mellomtiden kan saken havne i Stortinget. - Ja, etter å ha fått denne nye informasjonen er det absolutt være aktuelt å ta saken opp der, sier Venstres representant fra Sogn og Fjordane, Sveinung Rotevatn.

— Det har ikke kommet ny informasjon som tilsier at det bør åpnes for gruvedrift og sjødeponi i denne senere tid, snarere tvert imot. Her må føre-var prinsippet gjelde, og det tilsier ingen åpning for drift.

- Hva gjør Venstre?

— I første rekke sender vi et skriftlig spørsmål til miljøvernministeren, der vi spør om de nye opplysningene som nå er kommet blir tatt med i den videre håndteringen av saken i regjeringen. Deretter kan det blir aktuelt å følge opp med spørsmål i spørretimen. Endelig vil vi vurdere en større debatt om saken i løpet av vinteren, men dette har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Rotevatn.