I fjor beslagla politiet stoff nok til 1 million brukerdoser. En ny rapport som legges fram av Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) tirsdag, ser nærmere på utbredelsen av syntetiske cannabinoider. Dette er kjemiske stoffer som er laget for å etterligne virkningen av vanlig cannabis.

Synteisk hasj i Bergen

I fjor ble syntetisk hasj for første gang registrert i Bergen. — Jeg tror en sannsynlig hovedkilde til dette er salg på internett, før stoffet eventuelt blir omsatt på gaten, sa seniorkonsulent Liv Flesland ved Stiftelsen Bergensklinikkene til BT i desember.

I april kom det frem at Tollvesenet nå gjør rekordbeslag av narkotiske stoffer på Posten.

Rapporten fra Sirus slår fast at svært lave priser, stor tilgjengelighet og veldig sterk ruseffekt gjør at det er spesielt høy risiko for overdoser ved bruk av slike syntetiske rusmidler, skriver Aftenposten. Rapporten gir for første gang et vitenskapelig innblikk i det nye markedet og rusmiljøet. I fjor beslagla politi og tollvesen syntetiske rusmidler i alle landets fylker, og antall beslag økte med 40 prosent fra 2011.

-Vanskelig å oppdage

— Problemet er økende. Vi har lenge pekt på det som en av våre nye store utfordringer. Det kan bestilles fra gutte- og jenterom og sendes i brukerdoser. Det er vanskelig å oppdage, sier Geir Høiseth, underdirektør i Tolldirektoratet, til avisen.

De syntetiske rusmidlene kan kjøpes fra over 700 forskjellige nettbutikker og tilbys gjerne med leveringsgaranti.

— Det betyr at hvis stoffet blir stoppet i tollen, sender butikken igjen og igjen fram til forsendelsen slipper gjennom, sier Ola Røed Bilgrei, en av forfatterne av rapporten.