Solen skinner tidvis fra baksiden av et vekslende skydekke. Men selv om regnet har gitt seg, er det flomfaren langt fra over langs Glomma, skriver Aftenposten.

sz38c97a.jpg
SCANPIX

— Vannet stiger fremdeles, og prognosene er usikre. Vi tar ingen sjanser, sier veisjef Ole Petter Hoem i Elverum kommune.

Sammen med mannskaper fra Sivilforsvaret er Hoem og kolleger fra kommunen i ferd med å legge ut pumpeslanger og bygge forsvarsverk som skal hindre vannet å presse seg inn i bygningene i sentrum.

Vannet fra den flombrune elven er faretruende nær butikker og næringslokaler, og i politihuset har fått mindre vannmengder inn i noen av cellene.

NVE:

Vekker minner

Sivilforsvaret har nå satt i gang kraftige pumper for å holde vannet i sjakk.

— Vi har 95-flommen friskt i minne her i Elverum. Derfor er det viktig at vi er føre var, sier Elverum-ordfører Erik Hanstad.

Storflommen i 1995 rammet Østerdalen og Elverum hardt. Totalt ble det gjort skader for 1,7 milliarder kroner.

Aftenposten får opplyst at det foreløpig ikke er meldt inn store skader på bygninger eller eiendom til kommunen som følge av flommen.

sz38c5d1.jpg
SCANPIX
sz38c706.jpg
SCANPIX

— Det har vært noen vannskader i kjellere, men det er usikkert om det henger sammen med flommen i elva. Men det er en del beboere i noen boligområder langs Glomma som har gitt utrykk for en viss engstelse på grunn av den stigende vannføringen, sier Hoem.

- Fortsatt alvorlig

Sidevassdragene i Nord-Gudbrandsdal har nådd toppnivået, mener Norges vassdrags- og energidirektorat.

Men i Losna og Mjøsa fortsetter vannet å stige.

Det er også svært høy vannstand i Glomma. Vegvesenet er særlig opptatt av å følge utviklingen for veiene i Solør.

— Statens vegvesen og entreprenørene jobber for fullt for å sikre fremkommeligheten og åpne stengte veier. Det er likevel ingen grunn til å regne med at de stengte hovedveiene E6 og riksvei 3 i Hedmark og Oppland vil bli åpnet torsdag. Nye veier kan også bli stengt på kort varsel på grunn av flommen, opplyser Vegvesenet.