Snowden får ikke asyl i Norge

Utlendingsdirektoratet (UDI) har avslått spionsiktede Edward Snowdens søknad om asyl i Norge. Søknaden ble avvist fordi den var sendt fra utlandet.

Publisert Publisert

PÅ FLUKT: Ifølge WikiLeaks har Edward Snowden søkt asyl i til sammen 21 land. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Snowden søkte om asyl i en faks til Den norske ambassaden i Moskva mandag ettermiddag.

— Søknaden er avslått på formelt grunnlag. For å kunne ha krav på asyl, er det en forutsetning at søkeren er ved en norsk grensestasjon eller i Norge når søknaden fremmes, skriver UDI i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Flere norske politikere og organisasjoner har tatt til orde for at Snowdens asylsøknad burde vurderes, selv om den ble sendt fra utlandet. Venstres Sveinung Rotevatn mente det kunne og burde gjøres et unntak fra reglene.

— Slike unntak gjør vi hele tiden, sier Rotevatn, og viser til at Norge innvilget 15 asylsøknader som var sendt fra utlandet i 2007.

- Sikkerhetspolitisk risiko

Ifølge Aftenposten åpner utlendingsloven for at ambassader eller internasjonale organisasjoner kan ta til orde for at søknader sendt fra utlandet, kan vurderes. Asylsøkeren må da ha vært utsatt for forfølgelse og oppfylle vilkårene i Flyktningkonvensjonen.

Rotevatn mener Snowdens asylsøknad er for viktig til å bli avvist på grunn av formaliteter.

— Snowden har tatt en enorm risiko, og faren for forfølgelse er stor. Derfor må vi behandle asylsøknaden hans på en ordentlig måte, sa Rotevatn før avslaget fra UDI kom.

Dersom Norge hadde gitt den spionsiktede amerikaneren asyl, ville det skadet Norges forhold til USA, sier forsker Terje Knutsen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

— Et tett forhold til USA er Norges beste sikkerhetsgaranti. Å gi Edward Snowden asyl i Norge vil skade våre sikkerhetspolitiske interesser betydelig, sier han.

Mange avslag

Ifølge WikiLeaks har Snowden søkt asyl i til sammen 21 land. Tirsdag ettermiddag så det imidlertid ikke spesielt lyst ut for den spionsiktede amerikaneren.

Verken Finland, Polen eller India vil gi Snowden asyl, mens Spania, Venezuela og Østerrike ikke vil opplyse om de har mottatt noen søknad.

Russiske myndigheter opplyser tirsdag at Snowden fortsatt befinner seg i transittområde på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva.

Snowden har vært på flukt helt siden han i begynnelsen av juni avslørte at amerikanske myndigheter har drevet med omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Han har oppholdt seg i Moskva etter at han forlot Hongkong 23. juni. 30-åringen er ettersøkt av amerikanske myndigheter, siktet for spionasje.

Publisert