• Statsbudsjettet som i dag blir vedtatt er et svik mot barnefamilier og fremtiden. Høyres løfter om to opptak til barnehage var blank løgn, sier Aps Jette Christensen.

Hun var en av de mange som denne gangen var i opposisjon, og ikke en forsvarer av regjeringens politikk. Etter åtte år med rødgrønt styre, var det i dag Høyre/Frp-regjeringens budsjett, støttet av Venstre og KrF, som ble behandlet og vedtatt. Det plasserte mange i nye og uvante roller.

— Ikke fremtidsrettet

Finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen fra KrF, åpnet hele maratondebatten med følgende setning:

— La meg skru klokken tilbake.

— Det synes jeg oppsummerer regjeringens budsjettforslag med en selvinnsikt av de sjeldne, sier Hordaland Aps nye førstedame.

— Høyre, Frp, Venstre og KrF er blitt enige om et budsjett som ikke er fremtidsrettet, sier Christensen, og tenker særlig på kontantstøttet som skal utvides.

- Fattigdomsfelle

— Vi vet at kontantstøtten kan være en fattigdomsfelle, den holder flest kvinner borte fra arbeid og hindrer integrering. Likevel velger regjeringen å øke den.

— Hva er problemet?

— At det er foreldre med barn i barnehage som må betale for utvidelsen av kontantstøtten. De som bruker et velferdsgode må altså betale for at andre ikke gjør det.

Jette Christensen er også oppgitt over Høyre, som i valgkampen sa de vil ha løpende opptak i barnehagen.

— Det budsjettet som Stortinget vedtar i dag viser at det var en blank løgn. Høyre og Frp kutter vårt forslag om to opptak med et pennestrøk.

Jensens underverker

For øvrig var den første finansdebatten med Erna Solberg i statsministerstolen og Siv Jensen som finansminister, en lite dramatisk affære. Det meste var avklart på forhånd, gjennom avtalen mellom regjeringen og støttepartiene V og KrF.

— Dette er en god dag for det norske folk. Den nye ledelsen i finansdepartementet har gjort underverker, sa Frps finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter.

Og tonen mellom talerne var i hovedsak både vennlig og høflig.

Hagesæter sa at Venstres Terje Breivik var en fornuftig kar. Mens Breivik svarte at det var kjekt å forhandle budsjett med en kar som Hagesæter

Sps tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, toppet det hele med å si at også syntes Terje Breivik er en hyggelig mann.

Slik fortsatte debatten til endelig vedtak, lang på natt.

Hva synes du om budsjettet? Si din mening.