Mange 12-åringer har drukket alkohol

Blant norske 12-åringer oppgir hver tiende gutt å ha drukket alkohol minst én gang i løpet av siste måned. Minst ett glass. 3 prosent sier de har vært fulle.

FULLE BARN : Forskere har sett på risikofaktorer og kjennetegn ved barn som drikker. I tillegg har de sett på oppvekstmiljøet deres.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Det at det i hele tatt finnes så unge i Norge som på månedlig basis drikker mer enn en slurk eller to med alkohol – og at noen 12-åringer til og med drikker seg fulle – bør bekymre, sier forsker Mari-Anne Sørlie ved Atferdssenteret i en artikkel publisert iforskning.no.

Stor skolestudie

Sørlie har vært med på en studie som har sett på alkoholbruken blant sjuendeklassinger og på risikofaktorer og kjennetegn ved barn som drikker og oppvekstmiljøet deres. Den er nylig publisert i tidsskriftet Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Les også

Når er det riktig å si til andre foreldre at barna deres gjør noe galt?

Dette er rådene fra foreldre og politi.
Materialet bygger på data fra en stor skolestudie der 3710 sjuendeklassinger fra hele landet deltok.

— Liten kunnskap

Sørlie mener funnene er interessante fordi kunnskapen om barn som drikker generelt sett er liten; det gjelder både kunnskap om hvor mange som drikker, hvor mye de drikker og hva som utløser tidlig alkoholdebut.

Les også

Er det greit å sende med tenåringen en vinflaske på fest?

Flest gutter

På den positive siden viser undersøkelsen at de fleste norske sjuendeklassinger aldri har smakt alkohol – 69 prosent av guttene og 83 prosent av jentene.

— Det er viktigere at skoene matcher antrekket enn at de er varme .

Les også

Sintef-forsker er bekymret for klestrend blant ungdom

Men 9 prosent av guttene og 4 prosent av jentene oppga at de minst én gang har drukket minst ett glass med øl, vin eller sprit i løpet av siste måned.

I tillegg sa henholdsvis 3,1 og 0,8 prosent at de hadde drukket seg fulle, det vil si drukket minst fem enheter alkohol på rad.

Fagfolk advarer:

Les også

Foreldre bidrar til at barn får høye forventninger til hvor bekvemt livet blir

Har du tenåringer i hus? Her er flere nyttige artikler:

Les også

Åtte råd til ferske tenåringsforeldre

Les også

Slik vil de dempe prestasjonspresset på dagens ungdom

Les også

- Det er mye omsorg og nødvendig lærdom i pinlige samtaler

Les også

Sexolog: Seksualopplysningen var ikke bedre før

Referanse forskningsrapporten:

Torsheim, Sørlie, Olseth og Bjørnebekk:Environmental and temperamental correlates of alcohol user patterns in grade 7 students. Nordic Studies on Alcohol and Drugs , desember 2015, doi: 10.1515/nsad-2015-0057.

Publisert: