Asylsøkerne i Finnmark er pågrepet

Kirkenes: Alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark er pågrepet. Det betyr at de innen tre døgn må sendes ut, fremstilles for varetekt eller løslates.

Publisert Publisert

AVLYST: Tre russiske minibusser dro torsdag fra Ankomstsenter Finnmark uten passasjerer da returen av avviste asylsøkere ble avlyst. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det sier sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark, Tor Espen Haga, til NTB.

Det befinner seg mellom 50 og 100 personer på ankomstsenteret fredag. Politiet har flere patruljer på stedet for å passe på at ingen forlater senteret.

De planlagte returene fra senteret ble avlyst både torsdag og fredag. Årsaken er ifølge PU manglende kapasitet i Russland og manglende busskapasitet.

  • Les også: Så mange barn forsvant fra asylmottak

Rett på advokat

De som nå er pågrepet må enten sendes ut av landet eller fremstilles for varetektsfengsling innen 72 timer. I forbindelse med et eventuelt fengslingsmøte har de rett på advokat, opplyser seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

— Så er det et spørsmål om det har vært en ulovlig frihetsberøvelse av dem som allerede har sittet i Vestleiren siden lørdag. Slik de opplever sin situasjon har de de facto vært frihetsberøvet. Den enkelte som sitter i Vestleiren kan forsøke å prøve dette rettslig, sier han til NTB.

Han opplyser at de som har fått avvist søknaden uten realitetsbehandling også har rett på advokatbistand. NOAS har vært i kontakt med flere titalls advokater som har sagt seg villig til å bistå dem som har fått avvist søknaden.

Avlyste returer

Regjeringen har blitt kritisert fra flere den siste tiden for at det sendes folk til Russland uten at norske myndigheter har foretatt en reell individuell behandling av asylsøknadane.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ba torsdag om en pause i utsendelsene inntil regjeringen kan godtgjøre at praksisen ikke bryter med internasjonale forpliktelser, slik FNs høykommissær for flyktninger og flere menneskerettighetsorganisasjoner hevder.

— Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Torsdag rømte flere asylsøkere fra senteret, da det ble kjent at PU planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem - to menn og en gravid kvinne - kom seg til Kirkenes kirke, der de har søkt kirkeasyl.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Listhaug nekter å stanse returene

  2. Retur av asylsøkere til Russland avlyst

  3. Velkommen til Bergen

  4. Carl I. Hagen ber Listhaug bruke enda hardere lut mot innvandrere

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.