Åtte henrettet i Indonesia

Livene til syv narkodømte utlendinger og en indonesier ble ikke spart til tross for sterke internasjonale protester.

SØRGER: Støttespillere til de australske statsborgerne Andrew Chan and Myuran Sukumaran, som ble henrettet etter å ha blitt dømt for å smuglet heroin fra Bali til Australia, tenner lys under en markering i Sydney i går.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den eneste som fortsatt kan håpe på å få leve, er en filippinsk tobarnsmor. Henrettelsen av Mary Jane Veloso (30) ble utsatt i siste liten fordi indonesiske myndigheter vil forsikre seg om at hun ikke er et offer for menneskehandel.

Jakarta Post skriver at avgjørelsen ble tatt etter at en person meldte seg for politiet og tok på seg ansvaret for å ha rekruttert Veloso til å smugle narkotika.

Det er imidlertid til liten trøst for familiene til de to australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran og de seks andre som ble henrettet på fengselsøya Nusakambangan utenfor Java tirsdag kveld norsk tid.

Begge ble arrestert på Bali i 2005 for forsøk på smugling av flere kilo heroin til Australia.

Skutt ved fengsel

Blant de henrettede var også en brasilianer, fire nigerianere og en indonesier. Alle var dømt til døden for alvorlig narkotikakriminalitet. Henrettelsene ble gjennomført ved skyting.

Les også

Australia kaller hjem ambassadør fra Indonesia

— Vi beklager sterkt det som har skjedd, og synes det er uakseptabelt. Bruk av dødsstraff hører ikke hjemme i det 21. århundre, sier utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2.

Australia og flere andre land ba Indonesia innstendig om å stanse henrettelsene. Den siste appellen, en felles uttalelse fra EU, Frankrike og Australia, kom idet ambulanser med kister allerede var på plass ved fengselet.

I uttalelsen ble Indonesia oppfordret til å reflektere over hvordan henrettelsene vil påvirke landets internasjonale rykte og stilling i verdenssamfunnet.

ta4f892b.jpg

Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland ba om at henrettelsene måtte stanses.

— Dødsstraff er en forferdelig urettferdighet som aldri kan gjenopprettes, het det i en uttalelse tirsdag, ifølge BBC.

Tung avskjed

Slektningene til de dødsdømte fikk tidligere på dagen besøke sine kjære for siste gang. Det ble en svært tung avskjed.

— De skal ta ham med seg ved midnatt (klokka 19 norsk tid) og skyte ham. Jeg ber regjeringen: Vær så snill, ikke drep ham i dag, sa Raji Sukumaran etter å ha besøkt sønnen Myuran for siste gang.

Flere av Sukumarans familiemedlemmer ropte «nåde» idet de gikk tilbake mot havnen. Søsteren ropte ut brorens navn før hun kollapset inn i armene på de andre, som måtte bære henne.

Også den dødsdømte brasilianeren og den filippinske kvinnen fikk besøk av sine nærmeste tirsdag.

Bestemt president

Indonesierne har ønsket å gjennomføre henrettelsene, selv om både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke land har fordømt dem.

President Joko Widodo, som nylig hadde statsminister Erna Solberg (H) på statsbesøk, virker fast bestemt på å bekjempe narkotika med hard hånd.

— 18.000 unge mennesker dør i Indonesia hvert år på grunn av overdoser. Vi mener alvor med vår krig mot narkotika, sa Widodo nylig i et intervju.

Sørger over vennene

Norske Ivar Schau var nær venn av de australske narkotikasmuglerne som tirsdag ble henrettet i Indonesia.

BRØDRENE: Michael Chan og Chintu Sukamaran, brødrene til narkotikasmuglerne Andrew Chan og Myuran Sukumaran snakket med pressen like før henrettelsene.

— De har stått frem som helter, sier Schau.

— Jeg er preget av sorg. Det er uforståelig for meg at regimet i Indonesia ikke har sett hva disse to har gjort. De har bygget opp rehabiliteringsprosjekter i fengslene, men nå har regimet drept de to lederne som har hjulpet så mange, sier Schau til NTB.

Filosofen og foreleseren har jobbet sammen med Myuran Sukumaran og Andrew Chan i fengselet på ferieøya Bali siden 2011, fem år etter at de to ble dømt til døden for å deltatt i smuglingen av et stort parti heroin fra Bali til Australia.

Unik historie

De to australierne ble 34 og 32 år gamle, og Schau sier de er de beste studentene han har hatt noensinne. Han kaller historien deres helt unik

— Indonesiske myndigheter snakket om å bruke Myurans prosjekter som modell i andre fengsler, men så blir de skutt. Dette er egentlig en helt unik historie om to gutter som endrer seg enormt, og som klarer seg så bra, men så ender det til slutt med at de blir henrettet, sier Schau.

— Under et fangeopprør for noen år siden passet Myuran og Andrew på kvinneavdelingen i fengselet. De har stått fram som helter og gjort veldig mye godt gjennom alle årene, mener han.

— Det er unødvendig å si at de begikk alvorlige forbrytelser ved å forsøke å smugle heroin fra Indonesia til Australia. Men gjennom alle disse årene har vi trodd at vi skulle få omgjort straffen til livsvarig fengsel. Selv om vi har vært forberedt de siste ukene, kom henrettelsene som et stort sjokk, sier Schau.

Korrupsjon

Schau sier han vil sørge for at arven etter Myuran og Andrew blir fulgt opp, og håper at flere nordmenn har lyst til å bidra. Etter flere år i Indonesia nøler han ikke med å karakterisere det indonesiske rettssystemet som korrupt.

Les også

Indonesia forsvarer henrettelser av narkodømte

— Myuran og Andrew ble i begynnelsen tilbudt 20 års fengsel dersom de betalte 130.000 dollar. Her kommer alt an på hvor mye penger man har i begynnelsen av en rettsprosess. I et korrupt rettssystem sitter folk som er dømt for samme forbrytelse med helt forskjellige dommer. Noen har fengselsstraffer, andre er dømt til døden, sier Schau.

Han forteller at faren til en av smuglerne som siden fikk omgjort dødsdommen, tipset australsk politi om smuglingen. Men de tipset igjen indonesisk politi, og slapp dermed «problemet». Dermed lå veien åpen for dødsstraffer i et av landene i verden som slår hardest ned på narkotikaforbrytelser.

Munch-museet

Så sent som i januar møtte Schau Sukumaran og Chan i fengselet på Bali. I mars ble de forflyttet til fangeøya Nusakambangan, hvor de satt i isolasjon og ventet på dagen henrettelsene skulle finne sted.

Schau snakket med Myuran på telefon samme dag som de ble overført til fangeøya.

— Myuran ringte meg og takket for vennskapet og for prosjektene i fengselet. Vi snakket om hverdagslige og hyggelige ting, som at vi skulle gå på Munch-museet i Oslo og drikke kaffe på kafé, sier nordmannen.

Men slik skulle det altså ikke gå. På 34-årsdagen sist fredag fikk Myuran Sukamaran beskjed om at det ikke var lenge igjen.

— Så plutselig kom beskjeden om at de var skutt, sier Schau.

Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  2. E16 fremdeles stengt. Ny vurdering i kveld.

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. Trapper opp streiken ved flere skoler

  5. – Spesiell situasjon når en ansatt får en slik trussel

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj