Betsson tok regningen for Norsk Tipping-kritiker

PR-byrået Geelmuyden Kiese utfører oppdrag for Norsk Breddefotballforening. Regningen plukker Betsson opp, mens fotballforeningen støtter Betsson i media.

Publisert Publisert

KRITISK: Leder for Norsk Breddefotballforening, Gunn Heidi Henriksen, er kritisk til det norske spillmonopolet, og mener ordningen med spillemidler ødelegger for breddeidretten. Foto: Robin Mortensen, Finnmark Dagblad

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PFU mener Bergens Tidende har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 og 4.4 i denne saken. Hele kjennelsen kan du lese her.

Les også: Hans Geelmuyden er stolt av arbeidet for Norsk Breddefotballforening, «som står opp mot pampeveldet».

Etter oppstarten i 2010 har Norsk Breddefotballforening markert seg som en kraftig kritiker av dagens spillsituasjon i Norge, hvor Norsk Tipping har monopol, og spillemidlene er med å finansiere idrettsanlegg. Dette mener de er med på å øke det kraftige etterslepet på idrettsanlegg rundt omkring i landet.

Senest på «Debatten» på NRK tidligere denne måneden, gikk lederen for foreningen, Gunn Heidi Henriksen, ut mot måten spill og idrett kobles sammen i Norge.

— Det er to forskjellige ting. Det er utallige klubbledere som spør seg hvorfor vi skal være låst inne i den tvangsgruppen med spill. Vi gjør en kjempeviktig samfunnsoppgave, vi er den største gruppen av frivillige. Hvorfor skal ikke vi være verdt å ha faste bevilgninger, spurte Henriksen.

- Kommet for å bli

En annen som stiller spørsmål ved spillmonopolet i Norge er spillgiganten Betsson. De har i en årrekke lobbyert kraftig for å få innpass på det norske spillmarkedet. Betsson er en svært kontroversiell aktør i Norge. Spillselskapets samarbeid med fotballspilleren John Arne Riise, har blant annet ført til at fotballspilleren ikke får lov å spille i Tippeligaen, som er sponset av Norsk Tipping.

Da foreningsleder Henriksen stilte til debatt i NRK, hadde hun med seg en rekke statistikker og fakta om situasjonen for breddeidretten i Norge. Dette stammer blant annet fra et faktahefte som er publisert på foreningens nettsider.

Det som ikke er kjent er at PR-byrådet Geelmuyden Kiese (GK) har bistått foreningen med utarbeidelsen av faktaheftet, og utført arbeidet gratis.

Det som heller ikke er kjent er at det er Betsson som betaler for arbeidet GK utfører for breddefotballforeningen.

Betsson er en av GKs største kunder, og står på PR-byrådets offentlige kundeliste. Der står ikke Norsk Breddefotballforening. Verken GK eller Betsson er nevnt på noe av materialet som foreningen har fått utgitt.

Bekrefter gratisarbeid

Administrerende direktør i GK, Morten Jørstad, bekrefter gratisarbeidet etter at BT stilte spørsmål om det. Jørstad nekter å stille opp til intervju i denne saken, men sender følgende svar på e-post:

«Vi er positive til arbeidet NBF gjør for bredden i norsk fotball på frivillig basis, og GK har tidligere bistått NBF med enkelte kommunikasjonsoppgaver som budskapsutforming, foredrag og oppsett av et faktahefte. Bortsett fra et foredrag for noen år tilbake, har dette arbeidet vært gratis for NBF. Skulle du ønske flere detaljer er det fint om du tar dette direkte med NBF.»

Foreningsleder Henriksen sier hun er takknemlig for hjelpen de har fått fra PR-byrået de senere årene, som hjelpen de fikk til å lage dette faktaheftet som foreningen har brukt idebatt om dagens spillordning i Norge.

  • Lenke til faktaheftet
    Her dokumenteres det blant annet hvordan utdelingen av spillemidler til idrettsanlegg i kommunene er i stadig nedgang.

— Geelmuyden Kiese har vært en av våre støttespillere lenge og har hjulpet oss å sette sammen ting. Hans Geelmuyden har vært tydelig på at han ikke har vært imponert over hvordan de norske reglene er. De har bistått oss på konkrete enkeltting, sier Henriksen, og presiserer at de ikke har noe permanent samarbeid med GK.

— Det gjelder slike ting som dette faktaheftet. Vi måtte ha en layout, men alt materialet inni heftet er vårt. Vi er flere som har sittet mange timer på fritiden vår for å jobbe med det.

Probono-aktivitet

Henriksen selv erkjenner at de ikke må betale for arbeidet GK gjør.

— Vi går under deres probono-aktivitet. Vi er glade for alle som ønsker å løfte frem denne saken.

KRITISERER: Hans Geelmuyden er svært kritisk til det han kalle «pampeveldet» i norsk idrett, og sier han er glad for å hjelpe foreninger som Norsk breddefotballforening. Foto: Ørn E. Borgen, Aftenposten

Også Hans Geelmuyden selv sier til BT at dette er et probono-arbeid fra GKs side. Det er forklaringen hans for at Norsk Breddefotballforening ikke står på kundelisten til GK.

— På kundelisten står kunder vi fakturerer. Probonoarbeid er gratisarbeid. Vi jobber en del probono, blant annet for Ashoka, som jobber med sosialentreprenører.

— Det kjenner ikke jeg til. Om så skulle være, finner jeg det helt uproblematisk. Betsson står jo på kundelisten, svarer Geelmuyden, som henviser spørsmålet videre til administrerende direktør Jørstad.

Sammenfallende interesser

Etter først å ha henvist oss til uttalelsene fra Geelmuyden, sender Jørstad til slutt over følgende svar på spørsmålet om hvorvidt Betsson betaler GK for arbeidet med breddefotballforeningen:

«Vi har gjennomført mange store prosjekter for Betsson de siste årene. Også med samarbeidspartnere som i enkeltsaker har hatt sammenfallende interesser. NBF er en frivillig organisasjon med begrenset økonomi. Da har det vært naturlig at en kommersiell aktør som Betsson har tatt regningen.»

Betssons PR-manager Mikael Mellqvist svarer følgende på hvorfor de har valgt å betale GK for å gjøre arbeid for breddefotballforeningen:

«Betsson samarbeider fra tid til annen med organisasjoner og klubber i norsk idrett. Noen ganger har vi sammenfallende interesser, og da har vi fra tid til annen tatt regningen. Dette gjelder ikke bare NBF, men også flere andre breddefotballag.»

Mellqvist skriver videre at Betsson sponser flere andre breddeprosjekter og toppidrettsutøvere.

«Utover det har jeg ingen kommentar til denne saken.»

BT har også spurt Henriksen hva hun tenker om at Betsson betaler GK for å utføre arbeid for foreningen hennes. Ifølge Henriksen «høres dette merkelig ut».

- Bredden rammes

«Debatten» i NRK er langt fra første gangen Norsk Breddefotballforeningen tar til ordet for en endring av spillmonopolet i Norge. I 2013 gjennomførte Norstat en spørreundersøkelse på vegne av breddeforeningen. Der kom det frem at rammebetalingelsene for 2.- og 3. divisjonsklubbene var så dårlige at to av tre klubber ville latt seg sponse av internasjonale spillselskaper, dersom dette var mulig i Norge.

Overfor Dagbladet den gangen, sa Henriksen at Norsk Tipping gjør en flott jobb ut fra forutsetningene, men når de ikke klarer å produsere gode nok rammebetingelser for breddeklubbene, må man diskutere temaet med en «løsningsorientert tilnærming».

— Vi lever i en verden der mange bruker penger på spill hos store internasjonale spillselskaper via Internett. Vi må ta innover oss at disse selskapene er kommet for å bli, enten vi liker det eller ei, sa Henriksen til Dagbladet.

I intervjuet med BT er foreningsleder Henriksen fremdeles klinkende klar på hva hun mener om dagens system med spillmonopol og tippemidler som sponser idretten.

— Slik rammene er i dag for spillemidlene, rammer det anleggssiden voldsomt. Vi kan ikke leve i dette systemet. Jeg mener vi ikke bør være lenket til spill. Barn og unges aktiviteter skal ikke lenkes til spill og være avhengig av at folk spiller.

Betsson betalte tur

PR-arbeidet som Geelmuyden Kiese gjør for breddefotballforeningen, er ikke den eneste linken mellom foreningen og Betsson. Foreningsleder Henriksen har selv vært på seminar med spillgiganten. Det skjedde i forkant av EM-kvalifiseringskampen på Malta i fjor oktober. Den gangen skrev VG at breddeforeningens deltakelse skapte stor irritasjon hjemme i Norge.

BT kan nå fortelle at Betsson ikke bare inviterte breddeforeningen, de betalte også for oppholdet. Henriksen selv bedyrer at de ikke har noe formelt samarbeid med Betsson.

— Vi ble invitert med sammen med en del andre. Blant andre Avaldsnes, men også utøvere fra enkeltidretter. Det var vel 200 stykker fra Norge der totalt sett. Og vi hadde en diskusjon om vi skulle være med.

- Betalte de oppholdet deres?

— Jeg ser noen, som idrettspresidenten Tom Tvedt, sier at dette må betales selv. Men vi ser annerledes på det. Skal vi reise til Malta, og de vil dekke kostnadene våre, så skal de få dekke kostnadene våre. Vi skal ikke belaste våre medlemsklubber med dette.

Henriksen sier at de på forhånd spurte Betsson om selskapet hadde forventninger til at foreningen skulle være for å endre lisensreglene om de kom på foredraget.

— Vi kom ikke til å dra dersom det var slike forventninger. Men vi mente det var interessant for oss å komme og høre på dem.

Publisert