På tegnevegger på Universitetsplassen i Oslo kunne publikum uttrykke seg fritt til minne om ofrene etter angrepet på satireavisen Charlie Hebdo i Paris onsdag.

Bortimot 1000 personer deltok i markeringen, deriblant mange fra det offisielle Norge. Det ble også holdt flere appeller, blant annet av kulturminister Thorhild Widvey.

— Angrepene i Paris er et angrep på ytringsfriheten, en kjerneverdi i vårt samfunn. Demokrati uten ytringsfriheten er helt utenkelig, sa Widvey.

— Satiren skal ha en provoserende form. På sitt beste gjør den oss åpne for andres ulikhet, og bidrar til respekt og toleranse, sa hun.

Politikere tegnet

Det tok ikke lang tid før tegneveggene på Universitetsplassen var fylt med tegninger av franske flagg, hjerter, blyanter og ordene «Je suis Charlie».

Stortingspresident Olemic Thommesen tegnet en bombe fylt med blyanter, som eksploderte.

— Den skal vise at det bare kommer til å bli tegnet mer etter angrepet. Men jeg skal ikke late som om jeg er noen stor tegner, sa Thommesen til NTB.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har selv bodd i Paris. Han tegnet et hjerte i de franske fargene. Under sto det «solidarité et amitié» - solidaritet og vennskap.

— Oppholdet i Paris var med på å forme meg som menneske. Folk som står meg nær, er i sorg over det som har skjedd, og den sorgen deler jeg, sa Støre, som synes markeringen var verdig.

— Ytringsfriheten er en bærebjelke i vårt samfunn. Vi skal hegne om den ved å bruke den, uttalte han til NTB.

Takk fra Frankrike

Det er Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og FECO (Federation of Cartoonists) som inviterte til markering i samarbeid med Den Franske Ambassade i Norge. Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives takket de frammøtte for støtten.

— På vegne av Frankrike, på vegne av det franske folk og på vegne av de pårørende: Takk fra det dypeste av våre hjerter, sa Rives.

Han fortsatte med å vise hvordan angrepet var rettet mot de grunnleggende verdiene i det franske samfunnet: Frihet, likhet og brorskap.

— Ytringsfrihet og trosfrihet ble angrepet. Der det ikke er frihet er det tyranni. Vær så snill Charlie Hebdo, politimenn og politikvinner, og uskyldige forbipasserende. Fortsett å kjemp!

Trusler mot journalister

Lederen i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, innledet sin appell med å slå fast at det er farlig å være journalist. I fjor ble 118 journalister drept på ulike oppdrag rundt om i verden.

— Det er ingen tvil om at ytringsfriheten er under press, også i Norge. Selv om forholdene her er idylliske sammenlignet med de fleste steder, vet vi at mange kvier seg for å delta i offentlig debatt, og et økende antall norske journalister og redaktører mottar trusler, sa Spence.