Tror Fana gymnas vil gjenoppstå

Publisert Publisert

IKKE HØYRESKYLD:-Det er ikke Høyres ansvar at Fana gymnas legges ned. Vi mener de offentlige skolene må rustes opp i kampen mot private, sier stortingsrepresentant Erik Skutle(H) Foto: Gorm Gaare Foto: GORM K GAARE

  • Det er en hårreisende og irrasjonell beslutning å legge ned Fana gymnas. Jeg er sikker på at skolen vil gjenoppstå, utviklingen vil tvinge det frem, mener stortingsrepresentant Erik Skutle (H).
  • Terje Valestrand
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Alle argumenter taler for at skolen burde bevares og ikke legges ned. Skolebruksplanen for Bergen tilsier en vekst på 200–300 elever på Paradis i årene fremover. Hvorfor skal ikke disse elevene få gå på den eneste skolen som gir studiekompetanse i bydelen? Det er deres nærskole. Nå tvinges de over på private skoler, og det var vel ikke Ap og SV sine ønsker, spør Skutle retorisk.

Han har selv både vært elev ved Fana gymnas og vært skuespiller og instruktør ved skolens teater.

— Den kulturelle siden ved saken er jo blitt helt borte.

Ikke Høyres skyld

- Men er ikke det som nå skjer et direkte resultat av Høyres politikk, flere privatskoler og fritt skolevalg?

— Slett ikke, Høyre vil opprettholde Fana gymnas. Vi mener at når en skole er truet, må den rustes til å møte konkurransen. Mens Høyre har styrt fylkespolitikken har både Nordahl Grieg vgs. og Amalie Skram vgs. kommet til, to nye offentlige skoler. Fremveksten av private skoler er det de rødgrønne som har administrert, det er deres ansvar.

- Hvordan forklarer du det?

— Det er Utdanningsdirektoratet som godkjenner nye private skoler, basert på loven som sist ble revidert under Bondevik 2-regjeringen. Stoltenberg-regjeringen endret ikke loven, og lot veksten i private skoler fortsette. Å skylde på Høyres skolepolitikk om søkningen går ned på de offentlige skolene er defensivt og tafatt.

Politikk og teater

Erik Skutle var aktiv i kampen om å bevare Fana gymnas i forrige runde i 2013. Da var han rådgiver for skolebyråden i Bergen, og leder i Hordaland Unge Høyre. Nå følger han striden på avstand fra Stortinget, men er ikke mindre aktiv for det.

— Jeg har tatt noen telefoner, for å si det slik, men det ser ikke ut til å ha hjulpet.

Han har fortsatt kontakt med det tradisjonsrike skoleteateret, som har mønstret mange storheter med senere karrierer både lokalt, sentralt og i utlandet.

— Husk at Fana skoletater er det tredje største teatret i Bergen

- Har du selv vært skuespiller?

— Ja, jeg har både spilt og hjulpet til som instruktør.

- Mange mener teatret kan leve videre i andre lokaler, når skolen blir lagt ned?

— Det vil ikke skje. Hele ideen med dette teateret er at det skjer på skolen, der eleven møter frem etter skoletid og spiller i sine egne lokaler, sier Erik Skutle.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Eksplosiv smittebølge fortsetter i USA

  2. Butikkansatt til lege: – Han har fått et kraftig slag i ansiktet

  3. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret

  4. De vil bygge 80 boliger og marina til 700 båter: – Vi var nesten i mål. Så snudde kommunen.

  5. «Det er mange som kommer til å savne ham»

  6. Her kjører mange feil – nå kan det bli tatt grep