Enighet om budsjettet

De borgerlige partiene ble enige om neste års statsbudsjett. Avtalen innebærer ingen endringer i den omstridte bilpakken. Men en gavepakke til lærerstudenter.

Publisert Publisert

GI OG TA: Statsminister Erna Solberg (H) og partilederne i de tre andre borgerlige partiene, Trine Skei Grande (V), Finansminister Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf), presenterte lørdag kveld en avtale som sikrer regjeringen flertall for statsbudsjettet som skal diskuteres i Stortinget på mandag. - Man må gi og ta for å komme til enighet, sa Solberg om forhandlingene som har vart i ukevis og som strengt tatt både Krf og V hadde avbrutt for flere dager siden. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Årets budsjettforhandlinger har vært mer krevende enn tidligere, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse lørdag kveld.

Partilederne fra de fire borgerlige samarbeidspartiene presenterte der resultatene fra de lange forhandlingene.

– Klimatiltak har vært det aller vanskeligste, sier Solberg.

Helt fram til lørdag ettermiddag var Venstre-leder Trine Skei Grande i tvil om det var mulig å få til en enighet om statsbudsjettet.

– Det var veldig nært at det ikke ble noen avtale. Jeg var ikke helt sikker på om det gikk i mål før for to timer siden, fortalte Grande til NTB etter at de fire samarbeidspartiene hadde avsluttet sin pressekonferanse.

FORNØYD: Partilederne for de borgerlige partiene sørget for at den blå regjeringen overlever - i det minste frem til neste års stortingsvalg. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gratis studielån

En av gruppene som kan være godt fornøyd med de siste endringene er lærerstudentene. Vel og merke lærerstudenter som fullfører den femårige utdanningen på normert tid.

I forslaget til endringer, er det satt av 134 millioner kroner til å ettergi siste års studielån for lærerstudenter som klarer dette.

Dette punktet var en del av Venstres alternative budsjett.

Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne K. Andenæs, stiller seg kanskje litt overraskende undrende til forslaget.

– Vi synes det er viktigere å gi en økning når man er student, enn å gi til dem som allerede er ferdig, sier hun.

Hun er imidlertid langt mer fornøyd med de 300 ekstra studentboligene som ble foreslått.

Bilpakken består

Det har imidlertid vært klima som har fått den største oppmerksomheten under forhandlingene.

Der er det den nye grønne pakken som regjeringspartiene la på bordet som ble løsningen. Pakken på 6,3 milliarder kroner vil ifølge firkløveret bidra til et kutt i klimagassutslipp på over 660.000 tonn.

– Det er et stort steg på vei til å oppfylle Parisavtalen, sier Grande.

Den aller vanskeligste floken å løse, var den mye omstridte bilpakken. Regjeringspartiene fikk samarbeidspartnerne med på at bensin- og dieselavgiftene ikke øker mer enn regjeringen la opp til og at bompengesatser senkes i distriktene.

Til gjengjeld økes engangsavgiften på kjøp av de mest forurensende bilene med 390 millioner kroner. For å kompensere bilistene vil regjeringen forsterke vrakpantordning for å stimulere til å skifte ut forurensende varebiler, fritidsbåter, mopeder, motorsykler og campingvogner.

Frp forsvarer avgiftsøkning

Avtalen innebærer også at innblanding av biodrivstoff skal økes til 20 prosent innen 2020. Grande mener det vil øke pumpeprisene, men at det også vil avhenge av hvordan produksjonen av biodrivstoff vil bli framover.

Det er et argument finansminister og Frp-leder Siv Jensen også bruker.

Hun forsvarer også økningen i engangsavgiften.

– Det vi har vært enig om er å ta i bruk virkemidler som fører til raskere utskifting av bilparken, samtidig som vi forsterker vrakpantordningen, sier Jensen.

I MÅL: Statsminister Erna Solberg kan mandag legge frem et statsbudsjett som alle de borgerlige partiene er enige om. Foto: NTB scanpix

– Tidenes miljø- og klimabudsjett

Trine Skei Grande mener Venstre har fått gjennomslag for å kutte i klimagassutslippene og bringe Norge et stykke på vei mot Parisavtalen.

– Samtidig må vi være ærlige nok til å si at det grønne skatteskiftet regjeringen lovet i fjorårets budsjettavtale, ikke er levert, sier Grande og tilføyer:

– Til tross for at dette løftet ikke er levert fra regjeringens side, har vi valgt å ta ansvar for å sikre at landet får et budsjett.

Hun mener de andre gjennomslagene partiet har fått i klimapolitikken, kombinert med budsjettløfter i andre sektorer, er gode nok til at Venstre mener det er viktig å vedta budsjettet. Hun kaller statsbudsjettet for 2017 for «tidenes miljø- og klimabudsjett».

– 6,3 milliarder

Høyre og Fremskrittspartiet skal fredag ha lagt fram sitt siste tilbud på bordet til Venstre og KrF. Ifølge flere medier var pakken på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak.

Til slutt endte pakken på nærmere syv milliarder kroner, ifølge finansministeren.

I tillegg til den vanskelige klima- og miljøbiten, har også regjeringen gått med på en rekke andre endringer:

  • Blant annet økes kontantstøtten til alle ettåringer til 7500 kr per måned fra 1. august 2017.
  • Jernbanen får 400 millioner ekstra til drift og vedlikehold.
  • Senter for krisepsykologi i Bergen flyttes til UiB.

Fortsetter forhandlingene

Budsjettkameratene hadde et voldsomt hastverk i innspurten. Det førte også til at de ikke rakk å forhandle sge ferdig på alle områder. Forhandlingene mellom V, KrF, H og Frp fortsetter derfor søndag, i et forsøk på å bli enige om en rekke såkalte verbalforslag.

Gjennom verbalforslagene forpliktes regjeringen til å følge opp det stortingsflertallet er enige om. Det ventes eksempelvis at de fire partiene vil enes om et pålegg til regjeringen slik at det mye omtalte protonsenteret på Haukeland sykehus kan realiseres.

Publisert