Ida (5) lammet av flåttbitt

På sin egen 5-årsdag ble Ida innlagt på sykehus med lammelser i ansiktet etter et flåttbitt.

  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

— Det første vi merket var at hun ble skeiv i ansiktet og smilte litt rart, forteller pappa Ole Morten Mardal til bt.no.

I sommer vil trolig svært mange bli bitt av flått. Noen smittes også av små dyrene, og blir syke. I Hordaland er det så langt i år registrert ett tilfelle av sykdom, mens det i Sogn og Fjordane allerede har fem alvolige tilfeller. Et av dem er Ida.

Bursdagsfeiring på sykehuset

— 1. juni hentet vi henne i barnehagen som vanlig. Hun var varm, hadde feber og vondt i halsen. Da vi kontaktet lege dagen etter konstaterte han at hun ikke hadde halsbetennelse, sier Ole Morten Mardal.

Symptomene ville likevel ikke gi seg. På selveste femårsdagen til den vesle jenten ble hun tydelig verre, og familien dro rett til sykehuset. Der konstaterte legene raskt at Ida var blitt smittet av borelia etter flåttbittet.

— Hun hadde klare lammelser i ansiktet og måtte bli på sykehuset et par dager og få behandling der. Nå har hun fått antibiotika intravenøst i 14 dager og er så godt som helt frisk, forteller faren hennes.

Bursdagsfeiringen ble på langt nær så morsom som Ida hadde tenkt på forhånd. Derfor har foreldrene planlagt et nytt selskap med lekekameratene på førstkommende fredag.

- Fjern den umiddelbart

Selv om flått normalt sett er godt synlig på kroppen, hadde ingen registrert at Ida var bitt av flått før hun ble syk.

— Det var litt overraskende da vi fikk vite hva som var årsaken til sykdommen, siden vi ikke hadde sett noe bitt. Men vi har jo lest at man kan bli dårlig.

Preben Ottesen i Folkehelsa råder folk som oppdager flått til å fjerne den med pinsett umiddelbart. Hvis man i løpet av sommeren går i flått-terreng bør man sjekke seg selv.

Det er også lurt å gå med lyse klær slik at flåtten er lett å oppdage sier Ottesen til NRK Sogn og Fjordane. Et annet godt råd er å dra sokkene utenpå buksen slik at det ikke blir glipe inn til huden. Ottesen forteller at de fleste som blir bitt av flått ikke blir syke, men hvis man får en rød ring rundt bittet bør man oppsøke lege.

KOSER SEG MED IS: Bursdagen ble ødelagt. Godt da å kunne trøste seg med en is på sykesengen.
Publisert
BT anbefaler

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære, sier Anne Berge Pedersen.

Mest lest akkurat nå

  1. Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

  2. VG: Politiet vil henlegge sak mot Brann-spiller

  3. – Jeg merket ikke at jeg kjørte over dem

  4. Pipebrann på Askøy

  5. Mottar hederspris i Bergen: – Vi er i eksklusivt selskap

  6. Nå kommer en tøff tid for tenåringene. Dette bør foreldrene være obs på.