Seks tiltalt for omfattende fakturasvindel

Seks menn fra østlandsområdet må i Oslo tingrett svare for omfattende fakturasvindel. Til sammen 1,78 millioner kroner skal gjengen ha svindlet til seg fra til sammen 352 intetanende firmaer og bedrifter, ifølge tiltalen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Saken åpner i Oslo tingrett mandag og det er avsatt 13 dager til hovedforhandlingen.

Påtalemyndigheten karakteriserer bedrageriene som grove, «særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, den skyldige har foregitt eller misbrukt stilling eller oppdrag, eller han har forledet allmennheten eller en større krets av personer», som det blant annet heter i tiltalen.

Tre av mennene har adresse Oslo og er henholdsvis 38, 39 og 48 år gamle, en er fra Nesodden (39), en er fra Gjerdrum (33) og den siste, en 41-åring, er fra Larvik.

Aktor Olav Helge Thue ved Oslo statsadvokatembeter tar i tiltalen forbehold om at det vil bli nedlagt påstand om inndragning, rettighetstap og erstatning til de fornærmede.

352 firmaer

I alt 352 firma— og bedriftsnavn fra hele landet står listet opp som skadelidende i den omfattende tiltalen.

I forskjellige omganger og med varierende antall deltakere, skal mennene ha svindlet bedriftene systematisk i perioden 1. november 2003 til januar 2005. Størst aktivitet skal mennene ha utvist i 2004.

Handlingsmønsteret skal ha vært like utspekulert som enkelt: å sende ut fakturaer med inkassovarsel på mindre beløp, i de aller fleste tilfeller like i underkant av 5.000 kroner. Fakturaen er blitt betalt i god tro, men uten at noe produkt eller tjeneste kom i retur.

Gjengen skal ha operert under forskjellige firmanavn, der produkt eller tjeneste angivelig skal ha vært bestilt.

Stor aktivitet

I perioden 17. februar 2004 til 11. januar året etter skal det angivelig seriøse firma Media-Nor AS, alias Opplysningssentralen AS i Dronningensgate 24 i Oslo, ha mottatt til sammen vel en halv million kroner etter utsendt faktura og inkassovarsel til 93 firmaer.

I perioden 8. mars til 12. oktober 2004 ble 71 firmaer, ifølge tiltalen, forledet til å betale til sammen vel 350.000 kroner til Nordisk Bedriftsinformasjon i Skippergata 19 i Oslo. Fra 1. mars til 10. desember samme år mener påtalemyndigheten at gjengen klarte å svindle til seg nærmere en halv million kroner fra til sammen 94 firmaer over hele landet, ifølge tiltalen.

Media-Nor, senere Opplysningssentralen, skal også uberettiget ha skaffet seg vel 300.000 kroner fra 66 andre firmaer, men gruppen har også operert under navnet Norsk Næringsforum i Bogstadveien og Norsk Næringslivsregister i Kongens gate.

Sist sommer

Så sent som i sommer herjet frekke kataloghaier Norge. Fakturaer for tjenester som aldri var bestilt, strømmet inn til norske bedrifter fra useriøse katalogselskaper.

Den gang antok Norsk Bedriftsforbund at strategien var at en sommervikar ville betale regningen i god tro, uten å sjekke om tjenesten var bestilt. Så tidlig som i 1999 mottok Bedriftsforbundet 10-15 henvendelser daglig fra frustrerte småbedriftseiere som hadde mottatt fakturaer på tusenvis av kroner for kataloger eller annonser de ikke hadde bestilt og ikke ønsket.

Beregninger den gang viste at kataloghaier forsøkte å svindle norske bedrifter for en milliard kroner hvert år, ifølge Norsk Bedriftsforbund.

Publisert