Spilte for Steinar Lem

Avdøde Steinar Lem overbeviste Lars Lillo Stenberg om at han skulle spille for 1200 klimaaktivister.

Publisert Publisert

KLIMACRUISE: De Lillos spilte på danskebåten på vei til FNs klimakonferanse i København.

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg fikk en henvendelse fra Steinar Lem. Han hadde sansen for en av låtene jeg hadde skrevet og ville at jeg skulle bli med, forteller Lars Lillo Stenberg.

Lørdag kveld var han om bord på danskebåten Pearl of Scandinavia for å spille for 1200 mennesker som er på vei til København for å kreve en god klimaavtale.

Miljølåt

Men mannen som inviterte ham med på båten fikk ikke oppleve det gigantiske arrangementet selv. Steinar Lem døde i april i år, kort tid etter at han fikk konstatert en alvorlig kreftsykdom.

— Bare et par uker før han døde sa han at vi kom til å ses her på båten. Det er spesielt, sier Lillo Stenberg til bt.no før han skal på scenen.

Låten som Steinar Lem likte så godt heter «Hei politiker». Det er en miljølåt som oppfordrer politikere til å ta ansvar.

I teksten heter det blant annet: «Skal søppel få et annet ord, skal vi bruke en annen strøm, skal vi rydde vårt eget bord, skal vi leve i en annen drøm. Hei, politiker, kom igjen - bestem».

Stiller gratis

— Siden jeg var barn har jeg visst ikke ting ikke var som de skulle være i verden. Menneskets forhold til konsumering og forbruk er ikke som det skal være. Vi er i en kjempekrise. Vi trenger ikke flere ting. Folk har sluttet å reparere brødristeren hvis den går i stykker. Det må vi begynne med igjen, sier Lillo Stenberg.

Selv har han valgt å stille opp gratis på klimaseilasen til København, og det gjør han med glede.

— Som artist når vi ut til flere mennesker og gjør arrangementet mer attraktivt, sier han. Han setter pris på å kunne bidra som artist.

Fremme søndag

Etter planen kommer det stappfulle klimaskipet til København i morgentimene søndag. Da skal samtlige passasjerer stå på dekk med hver sin dommerklubbe og synge ut sine krav til miljø - og utviklingsminister Erik Solheim og en representant for FN.

— Vi har klart å få med oss stuefolket som ikke deltar i demonstrasjoner til vanlig. De har tydeligvis tenkt at dette er et nivå de kan være med på, og det er vi veldig glade for, sier prosjektleder for klimaseilasen Øivind Løtveit.

Allerede i august var de 1200 plassene om bord revet bort. Arrangørene Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp måtte si nei til flere hundre som ønsket å være med.

— I utgangspunktet var vi redd for at dette ville bli litt for stort, men der tok vi virkelig feil. Her har folk gladelig betalt av egen lomme for å kunne være med, sier Løtveit.

Alle skal med

Han mener det er svært viktig at det brede lag av befolkningen viser engasjement for klima og miljø.

— Politikerne tør ikke handle når de er redd for å miste stemmer. Men nå viser vi at folk vil ha en skikkelig avtale i København, sier Løtveit.

I København skal deltakerne på klimaseilasen være med på en stor markering på Rådhusplassen, der blant andre Desmond Tutu er til stede.

Bt.no følger arrangementet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Pensjonistene var på busstur på Vestlandet. Nå har 31 av 41 fått påvist korona.

  2. Legevakten får svar på sine tester innen et døgn. Aleris må vente inntil fem dager.

  3. – Jeg beklager hvis jeg har uttrykt meg klossete

  4. Idrettsleder underslo 200.000 kroner: – Jeg spilte bort alle pengene

  5. TV 2s kraftige prishopp skaper reaksjoner: – Flere sier de vil si opp abonnementet

  6. Frp stemte imot eks-Frp-er: Bystyret vil ikke blande seg inn i BKKs vindkraftsatsing

  1. Klima