- Viktig at folk ikke føler seg krenket

KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke ta stilling til om partifeller har gått for langt i sin språkbruk mot homo-ekteskap. Men han advarer dem mot å bruke ord som kan fører til at «noen kan føle seg krenket».

  • >aftenposten.no
  • Solveig Ruud
  • Halvor Hegtun <br
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Enkelte talere på landsmøtet har brukt svært sterke ord i sin omtale av den nye ekteskapsloven.

— Jeg opplever ekteskapsloven som hån, trakassering og latterliggjøring av en av Guds viktigste skaperordninger, uttalte Per Lebesby fra Østfold i går.

Fylkesleder Kristian Helland (bildet) i Hordaland mente «det norske folk har vært utsatt for et ran».— Politikere uten respekt for en tusenårig kristen kulturarv har solgt unna noe av det mest dyrebare arvegods som Norge som nasjon har, mente han.

**Les også:

Les også

KrF åpner for ikke-troende

KrF åpner for ikke-troende**

— Dypt skuffet Flere mer liberale KrF-ere har reagert sterkt på enkeltes ordbruk. En av dem er Knut Arild Hareide, som kommenterer språkbruken på bloggen sin.

— Jeg er dypt skuffet over at delegater på vårt landsmøte bruker vår talerstol til å si at homofilt samliv er unaturlig, og at det er et hån mot skaperverket. Det er ikke vårt syn, skriver Hareide, leder av KrFs programkomite og stortingskandidat i Akershus. Han understreker imidlertid at han støtter vedtaket fra landsmøtet der man ber om omkamp om den nye ekteskapsloven.

Partileder Dagfinn Høybråten ble i dag spurt om han er enig med Hareide. Han uttalte da at han er enig i at man skal være bevisst hvordan man ordlegger seg. På spørsmål om han selv mener at noen har gått for langt, avviste han imidlertid å svare.

Bekjennelsesplikt På en presselunsj under landsmøtet i dag ga Høybråten uttrykk for at den paragrafen KrF har i sine lover, som medfører at de som påtar seg tillitsverv i partiet må bekjenne seg som kristne, ikke ville blitt utformet slik dersom partiet var blitt dannet nå.

— Vi ønsker å være et alternativ for alle verdibevisste, sa han og mente KrF tåler en debatt om denne paragrafen. Det er flere i partiet som ønsker den fjernet, bl.a. nestleder Inger Lise Hansen.

Dyrt program Landsmøtet har fattet mange kostbare vedtak så langt. Selv innrømmet Høybråten i dag at det opprinnelige programforslaget om økt bistand «ville ha vært kraftfullt nok».

Partiet vedtok i går – etter forslag fra KrFU – at bistanden skal opp på 1,4 prosent av bruttonasjonalinntekt i løpet av 2013 .

Det betyr ca 10 milliarder kroner mer enn dagens nivå – og rundt 2,6 milliarder mer enn programkomiteen hadde foreslått.

Sentrum Høybråten har på dette landsmøtet kommet med sterke utfall mot både SV og Ap – men ikke mot Sp. På spørsmål om hvorvidt dette var tilfeldig, svarte han at hans forhold til Sp er preget av «ulykkelig kjærlighet».

— Min drøm er jo at sentrum skal finne sammen igjen. Politikken er fattigere uten et sterkt sentrum, sa han og minnet om at KrF, V og Sp står sammen om å satse på frivilligheten i samfunnet, på lokalsamfunnene og ellers representerer motkulturene.

Si din mening om homostriden i KrF her.

Publisert