Facebook og Apple satser på ny skjermteknologi

Kan ta opp kampen med LCD og OLED.

Oculus kjøper opp Micro LED-selskap. Foto: Eirik Helland Urke, TU Media

  • Tek.no
  • Ole Henrik Johansen, Tek.no
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det Facebook-eide selskapet Oculus VR har kjøpt opp det irske firmaet InfiniLED som jobber med såkalte Micro LED-skjermer, også kalt ILED — inorganiske LED. Dermed er nok en av de store teknologi-gigantene i ferd med å posisjonere seg med ny skjermteknologi, melderVenture Beat.

Apple er blant selskapene som allerede har investert i teknologien med oppkjøpet av selskapet LuxVue i 2014. I tillegg er både japanske Sony og koreanske Samsung på Micro-LED-ballen med sine egne prosjekter.

Skal ta opp kampen med OLED

Micro LED-teknologien kan spores tilbake til år 2000, hvor forskere ved Texas Tech University utviklet en tidlig prototype. Teknologien er kort forklart en ny «selv-emitterende» teknologi som kan minne mye om måten OLED fungerer på – dog bruker ikke MIcro LED organiske materialer.

Med andre ord kan vi i fremtiden få en ny teknologi som skal bryne seg på blant annet OLED og LCD. En av fordelene til Micro LED skal være at teknologien er kapabel til å gi fra seg langt høyere lysstyrke enn OLED, samtidig som den også skal være meget energi-effektiv. Ifølge InfiniLED er deres Micro LED-skjermer 20 til 40 ganger mer energieffektive.

Sonys VR-briller får aldersgrense

EGNET: InfiniLED mener teknologien deres er spesielt egnet til håndholdte enheter som mobiler og smartklokker. Foto: InfiniLED

Kan bli vanlig i mobiler, VR-briller og TV-er

At teknologien kan se dagens lys om ikke lenge er det mye som tyder på. Oculus VRskal angivelig legge det nye selskapet til sin utviklingsavdeling i Irland, noe som tyder på at vi med tiden får se VR-briller med skjermteknologien.

I tillegg har altså Apple allerede investert i et tilsvarende selskap, og lenge gikk det rykter om at den nyeste Apple Watch-modellen til selskapet skulle bli det første produktet med nettopp Micro LED-skjerm. Dog falt valget på en OLED-skjerm i stedet.

VR: Mon tro når og om vi får se Oculus VR med den nye skjermteknologien? FOTO Oculus.

Teknologien kan også bli vanlig i TV-er med tiden. Sony var tidlige ute og viste frem en fungerende prototype allerede tilbake i 2012. De valgte den gang å kalle teknologien for Crystal LED. Om selskapet jobber videre i det stille med teknologien er vanskelig å si, for de holder enn så lenge kortene tett til kroppen.

Samtidig ryktes det at Samsung også jobber med en variant der de prøver å få Micro LED-teknologien til å kjøre sammen med kvanteprikker i det som omtales som QLED. Under årets IFA-messe i Berlin var selskapets stand prydet med slagord om at nettopp kvanteprikker er fremtiden – med andre ord kan det bli spennende å se hva som eventuelt dukker opp i januar når CES-messen åpner sine dører.

Mediehuset Tek er eid av Tu Media.

Nå skal selv «vanlige» maskiner kunne drive en Oculus Rift

Skjerm-teknologier er i konstant forandring:

Her kan du lese hva de ulike TV-gigantene driver med

Les også

Lokker Pokémon Go-brukerne med ekstra «candy»

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Microsofts nye talegjenkjenning skal være like god som mennesker

  2. Instagram gjør det enklere å fjerne uønskede kommentarer

  3. Test av Polar M600: Polar M600 er pulsklokke, smartklokke og aktivitetsmåler i ett

BT anbefaler

Bergen har tusenvis av ledige vaksinetimer: – Det er første gang vi opplever dette

Bergen hadde om lag 3000 ledige vaksinetimer i forrige uke.

LES SAKEN