Googles «strømmepinne» er årets TV-kjøp

Google Chromecast lar deg enkelt strømme alt innhold til TV-en.

Publisert Publisert

Google fikk overveldende god respons da de i juli lanserte Chromecast. En liten mediepinne som plugges rett i HDMI-inngangen på TV-en, og som enkelt skal la deg strømme innhold fra nettet til TV-en via mobilen eller nettbrettet.

En skikkelig Apple-TV utfordrer altså. Og med en prislapp på ca. 250 kroner(35 dollar), koster den bare en tredjedel.

Chromecast har støtte for å strømme innhold fra, og bli styrt av, mobiler og nettbrett med Android 2,3 eller nyere, iOS 6.0 eller nyere og nettleseren Chrome på både Windows, Mac og Chromebook Pixel.

CromeTV-snzJNbXK2Z.jpg

Kort og greit betyr dette at Chromecast støtter alle moderne mobiler, nettbrett og PC-er. Skal du speile bildet på PC-en din og opp til Chromecast bør PC-en imidlertid ikke være mer enn to år gammel.Den lille mediepluggen ble utsolgt på meget kort tid over hele USA, og den solgte så raskt at Google etter bare noen timer så seg nødt til å fjerne de tre månedene med gratis Netflix-tilgang som opprinnelig fulgte med.

Når Chromecast kommer til andre deler av verden, inkludert Norge, er det ingen som vet – ikke engang Googles norske representanter. Men Hardware.no har fått tak i et testeksemplar.

Hele testen leser du hos Hardware.no

Konklusjon

Når alt kommer til alt er Chromecast en veldig brukervennlig og billig enhet, som gjør alt den kan på en enkel og god måte. Og den fungerer veldig bra på tvers av så godt som alle moderne plattformer.

Den får strøm fra en liten USB-kontakt. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Noen småproblemer har den riktig nok, som at den tidvis kan slite med å koble til noen nettverksrutere med WPA2-kryptering, at den i blant mister kontakten med en iPhone og at støtten i apper foreløpig ikke er spesielt bred. Dette er småplukk, og det er egentlig bare én ting vi ser på som skikkelig negativt:Skal du dele video fra Chrome byr det på en solid dose hakking og tidsforskyvning, noe vi skulle vært foruten. Apple TV kan også slite litt med dette, men det er ikke på langt nær like ille som vi opplever Chromecast.

Les mer om hvordan Chromcast er i bruk

At noen skikkelig musikktjenester, som Spotify, ikke er støttet fra start er også noe negativt, sammen med manglende støtte for Plex, men det kan komme.

Vi mener imidlertid at dette kan neglisjeres, rett og slett fordi Chromecast er veldig billig. Det den gjør i dag er mer enn nok til å rettferdiggjøre prisen, samtidig som vi er overbevist om at alle disse punktene vil fikses med tiden.

GUIDE: Trådløs strømming til TV-en

Lavt priset

For når den koster så lite som 35 dollar, eller rundt 250 kroner, kan du også argumentere for at Chromecast er et godt kjøp utelukkende fordi den er den beste måten å se Netflix eller YouTube i stua på.

Du kan starte strømmingen mens du ser på film. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Dette kommer hovedsakelig av to ting. Den første er at Chromecast støtter alle mulige plattformer. Både Windows, Mac, iOS og Android er på plass, og selv om de mindre systemene som Linux og Windows Phone ikke er støttet foreløpig, synes vi ikke det gjør så mye. Igjen må vi påpeke det opplagte: Chromecast koster ikke mye, og at den allerede nå har bredere støtte enn noen annen løsning er godt nok i seg selv.

For det andre støtter Chromecast HDMI CEC. Dette gjør det mulig for den lille dingsen å ta kontroll over TV-en din, ved å slå den på, bytte inngangskilde og justere volumet.

Skal du se en film på Netflix eller YouTube betyr dette at du ikke trenger å røre TV-ens fjernkontroll. Bare dra frem filmen på telefonen, nettbrettet eller PC-en, og Chromecast vil automatisk gjøre det som må til for at den skal vises på TV-en, selv om den er skrudd av.

Ypper seg mot Apple

Om Google her har laget en løsning som har potensialet til å ta knekken på Apples AirPlay-teknologi gjenstår å se. Chromecast gjør mye i dag, men det er en lang og tung vei det siste stykke opp til der AirPlay ligger – blant annet innen musikkdeling, og deling av hele skrivebordet fra en PC.

IMG_8871-3mpuQGzBrq.jpg

Det er imidlertid verd å notere seg at vi som normalt brukerApple TV flere ganger daglig, ikke har rørt den siden vi fikk Chromecast i hus. Og Apple TV er egentlig det eneste alternativet. For selv om det finnes flere lignende mediepinner, er det ingen som by på det samme økosystemet og brukervennligheten både Apple og Google her legger opp til. Totalt sett er Chromecast det absolutt enkleste og beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå, samtidig som er den beste enheten du kan bruke for å strømme innhold fra Netflix, YouTube og Chrome til TV-en din.

Den gjør akkurat det den skal gjøre, som tilfeldigvis vil dekke majoriteten av et normalt behov, og den gjør det veldig godt. Chromecast får derfor en solid anbefaling fra oss.

**Chromecast er bare starten, TV-en din kan brukes til langt mer enn du tror:

Slik gjør du den til det ultimate underholdningssenteret**

Fordeler:

+ Meget enkel å sette opp

+ Meget enkel i bruk

+ Meget god støtte for Netflix og YouTube

+ Kan slå på, bytte input og justere volumet på TV-en

+ Den er grisebillig

+ Støtter alle plattformer

Ulemper:

- Støtter få apper/programmer

- Deling av nettleseren byr på mye hakking

Hele testen leser du hos Hardware.no

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyser mange bygg rødt i kveld

  2. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  3. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?

  4. Fra torsdag gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  5. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren