Spill med 3D-grafikk kan gi bedre hukommelse

Å utforske en detaljert spillverden kan ha samme effekt på hjernen som å vandre rundt i den virkelige verden.

SUPER MARIO: Deltagerne i en studie spilte en halv time, hver dag i to uker. Før og etter forsøket gjennomførte alle deltagerne en hukommelsestest. Det viste seg at de som hadde spilt Super Mario forbedret sine testresultater betydelig.
 • Forskning.no
 • Ulla Gjeset Schjølberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En halvtime med Super Mario 3D World om dagen kan visstnok være god trening for hjernen din. Det mener i alle fall forskere fra University of California.

De rekrutterte en gruppe studenter til å spille enten super Mario eller Angry Birds. Det førstnevnte er tredimensjonalt og detaljert, mens det andre er mer passivt og todimensjonalt.

 • Minnene våre er knyttet til steder

Deltagerne spilte altså en halv time, hver dag i to uker. Før og etter forsøket gjennomførte alle deltagerne en hukommelsestest. Det viste seg at de som hadde spilt Super Mario forbedret sine testresultater betydelig. Angry Birds-spillerne hadde ingen betydelig forbedring.

Resultatene ble nylig publisert i The Journal of Neuroscience .

Rom for hukommelse

Craig Stark er en av forskerne bak denne studien. Han mener denne formen for spilling er ideell for å trene opp den delen av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er blant annet ansvarlig for både hukommelse og hvordan vi orienterer oss i et rom.

Han tror det er det er muligheten til å utforske nye romi 3D-spillene som skiller effekten de har fra de enklere spillene som Angry birds.

– For det første har de mye større områder å utforske. For det andre er de mye mer komplekse med mye mer informasjon tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

ALZHEIMERS SYKDOM: Forskere mener denne formen for spilling er ideell for å trene opp den delen av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er blant annet ansvarlig for både hukommelse og hvordan vi orienterer oss i et rom. Skader på hippocampus kan blant annet knyttes til Alzheimers sykdom.

Når du spiller slike spill bruker du hippocampus fordi du trenger å orientere deg i den digitale verdenen. Og bruker du denne delen av hjernen, blir den som regel bedre trent–litt som en muskel.

Spilling fremfor reising

Stark er fortsatt ikke sikker på nøyaktig hva det er i spillene som gjør hukommelsen bedre. For eksempel kan det være de mange detaljene, eller det kan være muligheten til å utforske ukjenterom.

Han tror uansett at slike videospill kan gjøre en bedre jobb enn flere program som spesialiserer seg spesifikt på hjernetrening. Du må nemlig bruke flere hjernefunksjoner når du spiller videospill.

Nå vil Stark og kollegene se om det går an å bruke videospill til å motvirke slitasje på denne delen av hjernen. For eksempel kan skader på hippocampusblant annet knyttes til Alzheimers sykdom.

– Det finnes flere funn som tyder på at en aktiv og engasjert livsstil bidrar til å holde hjernefunksjonen vår ved like, sier Stark.

– Men ikke alle av oss kan reise verden rundt for å utforske nye steder. Derfor må vi gjøre andre ting som holder hjernen vår aktiv. Da kan videospill være et godt alternativ, fortsetter han.

Referanse:

Clemenson, G.D. og Stark, C. Virtual Environmental Enrichment through Video Games Improves Hippocampal-Associated Memory. The Journal of Neuroscience (2015) Sammendrag.

Artikkelen er skrevet av forskning.no

Publisert
 1. Oppvekst
 2. Barn og unge
 3. Sosiale medier
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Kampsportinstruktør siktet for seksuell omgang med mindreårig utøver

 2. I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.

 3. – Prisene er vanvittige, noe må gjøres

 4. Tror lærerstreiken vil vare lenge. Disse rettighetene har foreldre.

 5. I natt gikk politikerne faddervakt

 6. – Han hadde mykje tolmod, styrke og humor