KrFs medlemstall stupte etter første år i borgerlig regjering

KrF mistet 3800 medlemmer i løpet av 2019. Rødt opplever derimot voldsom medlemsvekst, og mener abortkampen har bidratt til det.

Publisert Publisert

MISTER MEDLEMMER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad må se at medlemstallet i partiet er i kraftig tilbakegang. Det siste året har KrF mistet nesten hvert sjette medlem. Foto: Bård Bøe

 • Pål Andreas Mæland
 • Jens Kihl

Tirsdag ble det kjent at Knut Arild Hareides tidligere rådgiver, Emil André Erstad (28), melder seg ut av KrF.

Årsaken er den politiske retningen partiet har tatt siden den dramatiske prosessen om partiets veivalg høsten 2018, sa Erstad til Vårt Land.

Men han er ikke alene om å forsvinne ut av dørene siden KrF gikk inn i den borgerlige regjeringen.

Oppdaterte medlemstall BT har fått viser at KrF hadde 20.002 medlemmer ved nyttår. Det er hele 3800 færre enn et år tidligere, en nedgang som utgjør rundt 16 prosent eller nesten hvert sjette medlem.

Avisen Dagen melder om enda lavere tall, under 20.000.

Retningsvalget påvirket

– En stor andel av nedgangen skyldes at vi har hatt en opprydning i medlemsregisteret som følge av de nye personvernreglene, sier Elisabeth Løland, som onsdag ble ansatt som ny kommunikasjonssjef i KrF.

Den tidligere kommunikasjonssjefen, Mona Høvset, sa opp i desember, og avviste da at det skyldtes partiets retningsvalg.

Løland sier at 2019 uansett var et spesielt år for KrF, som følge av prosessen rundt retningsvalget høsten før.

– Vi har hatt uvanlig høy aktivitet både når det gjelder inn- og utmeldinger i partiet i 2019. Det er ikke unaturlig å tenke at det har med retningsvalget å gjøre, sier Løland.

Halvert på 13 år

KrF har lenge vært kjent som et parti med uvanlig høyt medlemstall og mange aktive lokallag. Men de siste årene har partiet hatt en jevn nedgang i medlemstallet, frem til den mer dramatiske duppen i fjor.

Så sent som i 2006 hadde KrF over 40.000 medlemmer. Nå er medlemsmassen halvert.

Løland sier at alle tradisjonelle partier sliter med å holde på medlemmene.

– Folk forholder seg til partiene på en annen måte enn før. Den utviklingen traff nok KrF litt senere enn de andre partiene. Men vi ønsker selvsagt å beholde medlemmene våre og rekruttere nye, sier hun.

UT: Emil André Erstad var Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver under KrFs veivalg i 2018. Erstad melder seg nå ut av KrF. Her er han med Hareide etter at KrF valgte blått samarbeid under et ekstraordinært landsmøte i november 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rødt tredoblet på tre år

Partienes offisielle medlemstall er hvor mange som har betalt kontingent innen 31. desember. Men mange partier har ikke klart å gi BT et oppdatert medlemstall ennå.

To partier som derimot har talt ferdig, og kan vise til sterk fremgang, er Rødt og MDG. Begge nærmer seg 10.000 medlemmer.

Rødt endte på 9661 medlemmer, og har dermed mer enn tredoblet medlemsmassen på tre år. I 2016 hadde partiet litt over 3000 medlemmer.

– Vi ser at de to store innmeldingsbølgene er i februar/mars og mai, skriver Rødts partisekretær Benedikte Pryneid Hansen.

«TAKKER» KRF: Rødt forklarer sin medlemsvekst blant annet med motstanden mot endringene i abortloven som KrF presset frem. Foto: Bård Bøe (arkiv)

Abortlov engasjerte

Hun forklarer den første bølgen med at KrF gikk inn i regjering og endret abortloven.

– I denne nye regjeringen fikk ikke KrF noen innflytelse over den økonomiske politikken, men brukte innflytelsen til å endre abortloven. Dette mobiliserte mange til tidenes største 8. mars-markeringer mange steder, og til å engasjere seg, blant annet i Rødt, skriver Hansen.

Den andre bølgen kom i forbindelse med landsmøtet til Rødt, som fikk mye mediedekning. Geografisk har partiet hatt størst medlemsvekst i Finnmark, Rogaland og Hedmark og minst i Oslo.

Miljøpartiet De Grønne fikk nesten 2400 flere medlemmer i fjor, og endte på 9963.

Kommunikasjonssjef Nils Mørk i MDG sier til Dagen at partiet håper å passere 10.000 i løpet av januar.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Hareides nærmeste rådgiver melder seg ut av KrF

 2. 700 utmeldinger i KrF siden torsdag

 3. Uvanlig mange innmeldinger i KrF etter Hareides veivalg

 4. Meir gøy på ytre fløy

 5. Venstre-krise: Klarer ikke å stille liste i mange kommuner

 6. Hvert femte medlem har forlatt Høyre og Frp

 7. Nye medlemmer kan avgjøre KrFs skjebnevalg

 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. MDG
 4. Rødt (R)
 5. Knut Arild Hareide