- Fantastiske nyheter for Norge og Telemark

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier det er "fantastisk" for Norge.

RJUKAN: Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det var Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

— Dette er en stor dag for Telemark. Det er en ære og et kvalitetsstempel som gir store muligheter, sier en glad og stolt fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen (Sp).

Han tror verdensarvstatusen vil føre til flere turister og flere arbeidsplasser.

— Dette gir betydelige ringvirkninger i fylket. Det gjør oss attraktive som reisemål over hele verden og viser at vi får det til i Telemark. Det er et internasjonalt kvalitetsstempel på vår stolte industrihistorie, sier fylkesordføreren.

- En stor dag

Ordførerne i Notodden, Tinn og Vinje - Jørn Christensen (H), Steinar Bergsland (H) og Arne Vinje (SV) - sier i en pressemelding at de er både stolt, begeistret og rørt.

— En status som gir et godt utgangspunkt for økt satsing på stedsutvikling i kommunene, og økt fokus på vår felles vertskapsrolle, forteller ordførerne.

De sier de vil arbeide for at statusen bidrar til enda større samhandling i verdensarvstedet Rjukan - Notodden.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) var raskt ute å gratulerte, og sier dette er fantastiske nyheter for Norge og Telemark.

— Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft.

Eksklusiv liste

På den eksklusive listen finnes blant annet verdenskjente områder som Grand Canyon, Galapagosøyene og Yellowstone nasjonalpark. Rjukan - Notodden blir Norges åttende verdensarvsted. Andre norske på listen er Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen, Bergstaden Røros, Bergkunsten i Alta, Vegaøyan og Vestnorsk fjordlandskap.

Norge har dessuten fire målepunkter på den flernasjonale Struvemeridianen som står på listen. Meridianen går fra Hammerfest til Svartehavet.

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder. Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

Publisert: