Først ville Posten slutte å ta imot de brannfarlige Pinell-radioene av hensyn til sikkerheten. Så snudde de.

13.000 potensielt brannfarlige Pinell-radioer er returnert fra norske radioeiere via posten. Nye 6-7000 er på vei til postkontorene. Posten Norge har tvilt seg frem til at de ikke er en fare for sikkerheten.

Publisert Publisert

SKUMMELT: Natt til lørdag 26. september rykket brannvesenet ut til en tomannsbolig der en Pinell GO hadde begynt å brenne. Foto: Tønsberg interkommunale brannvesen

  • Lene Skogstrøm
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Vi har dessverre fått et uforutsett problem.» Slik starter mailen til eiere av brannfarlige Pinell-radioer, som ble sendt ut fra produsenten fredag ettermiddag. Posten Norge stoppet nemlig mottaket av radioer på grunn av sikkerheten, etter at 13.000 radioer til nå er blitt tilbakesendt — nettopp - gjennom posten, skriver Aftenposten.

Det er noen uker siden det første varselet kom om at to modeller av den norskproduserte, populære radioen Pinell måtte tilbakekalles for å bytte batteri. Det dreier seg totalt om ca 50.000 radioer.

Det er registrert 18 tilfeller av at radioene blir overopphetet, smelter og i verste fall kan forårsake brann.

— Vi ble overrasket over at Posten Norge ikke ville ta imot flere radioer, sier Ole Morten Skymoen, daglig leder i TT Micro AS, som produserer de populære Pinell-radioene.

Posten omgjorde stoppordre

Til kundene opplyste TT Micro fredag at posten ville stoppe mottaket av radioer, til tross for at Posten Norge hadde vært med på tilbakekallingsprojektet fra første dag, og har inngått en kontrakt om innsending. Pinell beklaget dette sterkt overfor kundene som ennå ikke hadde levert inn radioer.

Men en gang i løpet av fredag kveld ombestemte lPosten Norge seg.

Lørdag formiddag forklarer pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, snuoperasjonen: - Vi er opptatt av sikkerhet, og det var på et tidspunkt usikkert hvor stor brannfare batteriene utgjorde. Av hensyn til ansatte og øvrig gods valgte vi derfor å stoppe mottak av disse radioene.

Les også:

Denne stoppordren er nå omgjort, og radioene kan sendes med returløsningen som kunden Pinell/TT Micro AS har med oss, sier Eckhoff.

«Brannfaren mindre enn først antatt»

— Hvorfor har dere kommet til dette nå?

— Dette er vurderinger vi har gjort underveis i samarbeid med kunden, Pinell /TT Micro. Vi har hatt tett dialog med dem, og vurderer brannfaren som mindre enn først antatt. Vi vil møte dem på mandag for å vurdere hva vi gjør videre, sier Eckhoff. Han presiserer at de brannfarlige radioene ikke sendes med flypost.

Daglig leder Skymoen er lettet over at Posten ombestemte seg, og ser frem til samtaler mandag.

Uten fortsatt avtale med Posten hadde firmaet måttet ordne med innlevering av radioer til leverandører over hele landet, og sendt reparatører Norge rundt for å bytte batteriene.

60 prosent er levert inn

— Vi har ikke full oversikt, men regner med at 60 prosent av radioene i Norge er returnert. Trolig gjenstår det 6-7000 apparater som er på vei inn, sier han.

Han er glad for at ingen av de 18 tilfellene av overoppheting har forårsaket alvorlige branner.

Les også:

— Det er ingen av radioene som har eksplodert, det er et feil uttrykk å bruke. Radioene har smeltet som følge av overoppheting. Det er blitt brennmerker og skader på benkeplater og lignende. Men det er klart - hvis en gardin hadde vært i nærheten, kunne det begynt å brenne. Det er jo derfor vi har bestemt oss for å tilbakekalle dem, sier han.

Trodde det var et lynnedslag

Men for 85 år gamle Lilian Løkås i Valnesfjord i Nordland var opplevelsen alvorlig nok da hun våknet brått natt til tirsdag 8. september.

— Jeg våknet av et forferdelig brak, og så flammer rett foran meg. Først trodde jeg det var et lynnedslag, og ble redd for at hele huset sto i full fyr. Det var veldig dramatisk, sier 85-åringen tilAvisa Nordland.Hun hadde radioen på nattbordet.

Også i Tønsberg opplevde radioeierne det dramatisk, skriverTønsbergs Blad.

— Kona og jeg lå og sov da alarmen ble utløst. Først la jeg radioen i vasken, for at ikke noe skulle antenne, men røykutviklingen ble så ekstrem at jeg åpnet vinduet og kastet radioen ut. Da eksploderte radioen i et flammehav, forteller huseieren Jørgen Kvernøy Døhlie til avisen.

Skymoen sier de har hatt god dialog med de 18 som har opplevd «radionedsmeltingen».

Den store radio-operasjonen

— Dette har vært et tungt løft for oss, jeg skal innrømme det, sier han. Firmaet har sendt ut brev til alle kunder som er registrert som kjøpere av de aktuelle radioene. Men ikke alle butikker registrerer kunder, og disse får ikke tilsendt informasjon.

- Jeg oppfordrer alle kunder som vi ennå ikke har nådd å registrere radioen sin på nettsiden vår,pinell.no,så fort som mulig, sier han.

Les også:

Status i Den store radio-operasjonen per i dag er at 500 har fått tilbake radioene sine med nytt batteri og oppgradert programvare, og 1600 er på vei tilbake. Behandlingstiden er på rundt tre uker.

Mange tusen igjen å oppgradere

3000 usolgte radioer befinner seg i 6-700 butikker rundt i Norge. Dit reiser nå produsentens folk for å bytte ut de brannfarlige batteriene. I tillegg er det 8000 på eget lager som også må oppgraderes. Flere av de totalt 50.000 radioene befinner seg i Europa.

Han har fått mange henvendelser fra norske kunder. En var særlig fortvilet, fordi radioenhans befant seg om bord på en seilbåt som lå i havn et sted i Middelhavet.

— Selv de 18 som har opplevd at radioene har reagert, har sagt ja takk til ny radio, sier Skymoen. - Det tar vi som et positivt tegn.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. En pasient isolert, ti ansatte i karantene

  2. Det er én smittevernregel elevene på videregående ikke klarer å holde

  3. – Ryde har invadert byen med søppel

  4. – Vil du si nei til flyktningene? Se for deg dette.

  5. Mann tiltalt etter korpsarrangement

  6. Norges eneste trolleybusslinje skal utvides. – Lukten av ny buss er nydelig.